Гърция направи нещо като получудо, което обаче остава малко незабелязано.

...
Гърция направи нещо като получудо, което обаче остава малко незабелязано.
Коментари Харесай

Гърция се отърсва от икономическата разруха

Гърция направи нещо като получудо, което обаче остава малко неусетно. След разрушително десетилетие на меланхолия и три избавителни финансови стратегии със строги икономии родината на европейската народна власт още веднъж е с функциониращи институции. Социалната кохезия се оказа извънредно издръжлива; бюджетът има излишък; екстремистите от крайната левица и тези от крайната десница са в оттегляне. Новото десноцентристко държавно управление на премиера Кирякос Мицотакис завоюва изборите през юли, като докара на власт по-младо потомство технократи със западно мислене, добре настроени към бизнеса, а не клиентелистката, националистическа армия на неговата партия „ Нова народна власт “. Мицотакис даде начален подтик на дълго отлагани приватизационни покупко-продажби, а в Европа се пробва да сътвори доверие, тъй че Атина да може да поразхлаби стегнатия си фискален колан и да притегли извънредно нужните й вложения.

Търговският комплекс „ Кентрикон “ покрай централния атински площад „ Синтагма “ е барометър за икономическия крах и възкръсване на Гърция. В пика на рецесията със суверенния дълг всички магазини там с дребни изключения бяха затворени и прозорците на доста от тях бяха заковани. Историческото кафене „ Кентрикон “, където патриархът на Социалистическата партия Андреас Папандреу обичаше да похапва, не работи. Всички като се изключи един от магазините възобновяват активността си, както и кафенета, бръснарница, магазини за бързо хранене и туристическа организация.

Възраждането на комерсиалния комплекс - а и на останалата гръцка стопанска система - никога не беше предрешено. Икономиката на страната се сви с 27% в интервала сред 2010 и 2016 година В най-тежкия миг безработицата стигна до 27%, а над 50% от младежите нямаха работа. Пенсиите бяха орязани, публичните здравни грижи бяха унищожени, жертвани бяха и средствата за обучение. Гърция изцяло подвигна единствено  контрола върху капиталите от 1 септември, като постави завършек на съществуващите в продължение на 4 години ограничавания за изтегляне на пари и прекачване на средства в  чужбина.

Засега без Грекзит

Сега е мъчно да си спомним, само че Гърция беше рисково покрай Грекзит. В разгара на рецесията, през юли 2015 година, когато министър председателят Алексис Ципрас завоюва референдум и получи зелена светлина да отхвърли изискванията, избрани от Европейски Съюз и МВФ, Гърция беше на ръба, даже имаше заплаха да бъде изхвърлена от еврозоната, както искаше тогавашният министър на финансите на Германия Волфганг Шойбле. Финансовият министър на „ Сириза “ Янис Варуфакис имаше скрито създаден проект за паралелна валута, само че пък беше уволнен, откакто Ципрас реши да направи изострен завой и да одобри избавителната стратегия. Европейска комисия също беше създала скришен проект Б, с цел да минимизира вредите от вероятно излизане на Гърция от единната европейска валута.

Повечето от заслугите за половин чудото на Гърция са на Ципрас и на неговата партия „ Сириза “, която по време на ръководството си се трансформира от крайноляво популистко придвижване, борещо се против статуквото, в типична социалдемократическа партия и вкара строгата избавителна стратегия, на която мощно се противопоставяше и в която в никакъв случай не повярва.

Харизматичният отряд с леви политически визии заслужава две поздравления за това, че избра политическия натурализъм - за съглашението със прилежаща Северна Македония, поставило завършек на 25-годишен застой в разногласието за името на страната, и за това, че Гърция остана обединена по време на икономическия трус.

Социална непоклатимост

Самите гърци също заслужават овации. Многофамилната система действаше като значим амортисьор за омекотяване на икономическата злополука. Внуците ходеха в лицей с помощта на пенсиите на бабите и дядовците си. С един месечен приход се изхранваха няколко гърла. Обществото се сплоти, вместо да се разпадне поради проблемите. В пика на икономическата рецесия страната също по този начин се оправи с напора на стотици хиляди сирийски бежанци и други мигранти в Егейско море в интервала 2015-2016 година Повечето от тях се бяха насочили на север към Германия, само че и доста гърци взеха бежанци в домовете си, персоналната и общинската взаимност компенсираха минусите на фрагментираната страна.

Най-голямото достижение евентуално е методът, по който гръцката политическа и обществена система устояха на икономическия потрес. Не единствено че полковниците не се намесиха, както направиха сред 1967 и 1974 година, с цел да ръководят посредством брутална военна хунта, само че страната продължава да поддържа постоянна двупартийна система.

Крайнодясното придвижване „ Златна зора “, което употребява принуждение против мигрантите, се сви още веднъж до нищожно, не съумя да завоюва депутатски места на извършените тази година избори за европейски и народен парламент. Крайнолевите, които напуснаха „ Сириза “, изгубиха цялата или огромна част от публичната поддръжка, която имаха.

Прекалено рано е да се разгласи, че гръцкото знамение е изцяло, защото стопанската система прекомерно постепенно регистрира растеж, с цел да докара до повишение на виталния стандарт на множеството хора. Бедността и безработицата към момента могат да бъдат видени на всички места. Около 20% от хората живеят в мизерия, а други 14% са на границата с бедността, съгласно статистиката на Европейски Съюз. Половин милион основно младежи, образовани гърци, от към 11-милионното население емигрираха по време на рецесията в търсене на работа и благоприятни условия. Малко се връщат.

Пътят напред

Банките към момента са прекомерно обременени с неприятни заеми (43% от всички кредити), с цел да поемат опасности за финансиране на нов тип бизнес. Кредиторите от Европейски Съюз изискват от държавното управление да поддържа примитивен бюджетен остатък преди лихвени заплащания, равняващ се на 3,5% от Брутният вътрешен продукт, което не дава на Атина фискална опция за вложения и основава малко благоприятни условия за понижаване на налозите.

Гърция продължава да е изключена от програмата на Европейската централна банка за изкупуване на облигации - защото нейните скъпи бумаги нямат капиталов рейтинг, което не й разрешава да  получи доверието на вложителите както в други процъфтяващи страни от Европейски Съюз след прекратяването на избавителните им стратегии като Ирландия и Португалия. И въпреки всичко цените за заеми за Гърция в този момент са много по-ниски, в сравнение с са тези за Съединени американски щати.

Мицотакис упорства, че Гърция може да вземе ориста си в свои ръце. Първият бюджет на държавното управление, показан неотдавна, съдържа набор от ориентирани към бизнеса ограничения, целящи да засилят растежа посредством понижаване на корпоративните данъци и на налозите върху дивиденти. Той се пробва да подтиква потреблението със непретенциозно понижаване на данъците за междинната класа, по-специално с намаляването на омразния жилищен налог, събиран посредством сметките за ток. Над 300 000 семейства и бизнеси се подписаха под скица, инициирана от Ципрас, да се погасяват неплатени налози със 120 вноски.

Докато в страната се наливат пари в търсене на краткосрочна облага, лостовете за ускорение на икономическото възобновяване в огромната си част са отвън контрола на Атина - в Брюксел, Берлин, Франкфурт и в известна степен в геополитиката. Това подхранва непрекъснатите разкази на Гърция, че е станала жертва на зли външни сили. „ Ние сме политически подвластни от решения, за които не отговаряме “, споделя Ник Малкуцис, който е редактор и създател на уеб страницата за стопански разбори MacroPolis.

Помощ извън

Има огромна доза истина в думите на Малкуцис. Например геополитическото напрежение сред Турция и Запада може да се окаже причина за вероятно дестабилизиране поради последния ръст на мигранти, прекосяващи Егейско море с лодки. Турският президент Ердоган заплашва да изпрати милиони сирийски бежанци към Европа, в случай че Европейски Съюз дефинира военната интервенция в Северна Сирия като инвазия.

Има и още една причина, заради която европейските страни кредиторки не разхлабват примката към Атина в този момент, с цел да поддържат икономическото й възобновяване.

С едно окуражаващо решение Европейска комисия най-после утвърди гръцката държавната стратегия „ Херкулес “, която планува да се отпишат неприятните заеми от балансите на банките. Сега страните от еврозоната би трябвало да показват приходите, които ЕЦБ е осъществила от изкупуването на гръцки скъпи бумаги при започване на рецесията, както даде обещание преди време. Освен това би трябвало и да позволи на Мицотакис да употребява парите, с цел да финансира насърчаващи растежа структурни промени като понижаване на налозите, вместо да упорства, че ще употребява парите, с цел да връща задължения.

Европейски Съюз може да си разреши да понижи условието за примитивен бюджетен остатък най-малко с 1 процентен пункт от Брутният вътрешен продукт, при условие че парите са вложени в публични инфраструктурни планове. От своя страна  Гърция може да форсира приватизационната стратегия и да усъвършенства потенциала й, с цел да харчи неизползваните средства от структурните фондове на Европейски Съюз, полагащи се на страната. В бюджетния интервал 2014-2021 година Атина съумя да получи едвам 25% от европарите, като милиарди евро останаха недокоснати поради неспособността й да показа подготвени планове. Европейски Съюз би трябвало да разреши на Гърция достъп до тези пари за по-дълъг интервал, в случай че Мицотакис успее да разчупи бюрократичния застой. При изискване, че всички тези ограничения се обединят и с малко шанс от интернационалната общественост Гърция може и да ни изненада с икономическо знамение.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР