Гърция намалява ДДС-то за въздушния, морския, автобусния и обществения транспорт,

...
Гърция намалява ДДС-то за въздушния, морския, автобусния и обществения транспорт,
Коментари Харесай

Гърция смъква цените в опит да привлече туристи

 Гърция понижава ДДС-то за въздушния, морския, автобусния и публичния превоз, на кафето и всички безалкохолни питиета в кафенетата и заведенията за хранене и на билетите за летни кина от 1 юни до 31 октомври 2020 година Данъкът се понижава от 24% на 13%, което се чака да докара до по-ниски цени на съответни артикули и услуги.

Ако притежателите на кафенета и други заведения за публично хранене решат да приложат пониженото Данък добавена стойност непосредствено върху цените, това ще значи, че в идващите пет месеца кафето и безалкохолните питиета, като сокове, чайове и други, ще бъдат сред 20 и 50 цента по-евтини.

По-конкретно - кафе, сок или чай, които костват 3,5 евро, към този момент може да костват 3,20 евро, или вместо 4 - 3,65 евро.

Както беше казусът обаче, когато Данък добавена стойност се усили и притежателите взеха решение, че разликата в цените би трябвало да бъде за тяхна сметка, а не за тази на клиентите, по този начин и в този момент не се изключва опцията да създадат същото, тъй че цените да останат непроменени.

Говорителят на гръцкото държавно управление Стелиос Пецас сподели на постоянен брифинг, че с новите данъчни облекчения предприемачите имат всички учредения да ползват част от понижението на Данък добавена стойност в по-ниски цени за потребителите.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис съобщи във видеосъобщение до жителите, че знае какъв брой е значим по-евтиният транспорт с рейс, лодка и аероплан.

" Искам тези, които пътуват и отиват на отмора, да го създадат това лято на допустимо най-ниска цена ", сподели той.

На процедура това би означавало, че билетът за градския превоз в Атина, който в този момент е 1,40 евро, ще бъде 1,28 от 1 юни, само че заместник-министърът на превоза и инфраструктурата на Гърция Янис Кефалоянис съобщи, че се обмисля опцията за по-нататъшно понижаване на цените.

По отношение на другите билети, да вземем за пример, в случай че разходка с лодка до някой от гръцките острови в този момент коства 80 евро, с пониженото Данък добавена стойност тя би трябвало да коства 73 евро.

Пътуването с трен от Скопие до Солун и назад в този момент коства 19,50 евро в двете направления, а с пониженото Данък добавена стойност би трябвало да е с към две евро по-евтино.

Що се отнася до автобусния превоз, да вземем за пример билетът за отиване и връщане Атина-Солун в този момент е 59 евро, като с пониженото Данък добавена стойност би трябвало да бъде 54 евро.

Намалението на Данък добавена стойност за същия интервал от пет месеца е планувано и за туристически пакети. От предходното съответствие 80/20, т.е. Данък добавена стойност от 13% за 80 % от пакета и 24% за 20 % от пакета, в този момент е понижено до 90/10 – 13-процентно Данък добавена стойност ще бъде за 90 % от пакета, а останалата една десета ще бъде с налог от 24%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР