Гърция качва цената на найлоновите торбички в супермаркети и магазини.

...
Гърция качва цената на найлоновите торбички в супермаркети и магазини.
Коментари Харесай

Найлоновите торбички в гръцките супермаркети и магазини поскъпват

Гърция качва цената на найлоновите торбички в супермаркети и магазини. Целта е да се съблюдава европейската директива по запазване на околната среда. За разлика от други европейски страни Гърция към момента не е забранила продажбата на торбички за еднократна приложимост, осведоми БНР.

Ако Гърция не понижи използването на нездравословните за околната среда полиетилинови торбички, следва строга санкция от Европейския съюз, заяви министърът на околната среда Фамелос. За това се повишава цената на торбичката от 4 евроцента до момента на 9 евроцента от началото на идната година.

Ресорното министерство дава обещание да употребява приходите от продажбата на найлоновите торбички, като даде посредством общините гратис екологичночисти чанти за многократна приложимост.

Търговците се оплакват, че хартиените торбички са скъпи. В същото време за плодове и зеленчуци би трябвало да оферират торбички с биовлакна.

Парадоксално е, че магазините и супермаркетите са под непоколебим надзор, до момента в който на пазарите за плодове и зеленчуци всичко е разрешено, няма хартиени торби и управляващите си затварят очите, разясняват гърците.

В същото време огромните търговски вериги, които продават чанти за многократна приложимост, означават, че през тази година са продали от този продукт 5 хиляди пъти повече.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР