Гърция избира парламент. Изборите в южната ни съседка днес се

...
Гърция избира парламент. Изборите в южната ни съседка днес се
Коментари Харесай

Избори в Гърция, очакванията са Мицотакис да направи кабинет

Гърция избира парламент. Изборите в южната ни съседка през днешния ден се организират по елементарната пропорционална система. Тя беше призната при ръководството на опозиционната сега лява партия СИРИЗА, съгласно която местата в Народното събрание ще бъдат разпределени в съответствие, което дава отговор на броя гласове, получени от всяка политическа мощ.

Това значи, че в случай че се извадят гласовете, които евентуално ще бъдат подадени за партии, които останат под прага от 3 %, за безусловно болшинство и независимо държавно управление спечелилият на изборите ще се нуждае от към 46 % от подадените гласове.

Към момента ръководещата партия „ Нова народна власт “ води в изследванията. Нагласите на премиера Кириакос Мицотакис са да сътвори независимо държавно управление.

Мицотакис ясно даде да се разбере, че в случай че не успее да получи болшинство за независимо държавно управление, ще се стреми към нови избори. Те най-вероятно ще бъдат на 2 юли и  ще се произведат по изборната система, призната от „ Нова народна власт “, само че която не можа да влезе в действие за тези избори, тъй като не събра квалифицирано болшинство в Народното събрание.

Според тази изборна система първата политическа мощ на изборите ще получи автоматизирано бонус от 20 депутатски места, в случай че е получила най-малко 25 % от гласовете. След това за всеки 0.5 процентни единици ще получава още едно в допълнение място до най-много 50 места бонус.

Това значи, че безусловно болшинство в Народното събрание ще се реализира с 40 % от гласовете.

От своя страна обаче водачът на СИРИЗА и някогашен министър председател Алексис Ципрас се разгласи за държавно управление на необятното съдействие с ПАСОК, само че единствено ако СИРИЗА заеме първото място на изборите. Ципрас категорично акцентира, че няма да прави „ кабинет на победените “.

Към момента социолозите в Гърция отреждат второто място да е за СИРИЗА, като дават планиран резултат сред 25.7 и 31 %.

Според прогнозите след изборите през днешния ден е дребна вероятността, която и да е от двете политически обединения да успее да сформира независимо държавно управление. Ако „ Нова народна власт “ няма безапелационна победа със сериозна преднина, с цел да ръководи, то дребна е вероятността да се върви към съдружни съглашения.

Етикети: Гърцияизборимицотакис

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР