Гърция и Турция са се договорили да положат усилия за

Гърция и Турция са се договорили да положат усилия за ...

Ципрас към Ердоган: Провокирате ни в Егейско море.


Гърция и Турция са се договорили да положат усилия за намаляване на напрежението в пограничните райони на Егейско море. Това съобщи премиерът на Гърция Алексис Ципрас след среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на срещата на НАТО в Брюксел, предаде ТАСС.

„Обърнах внимание на турския президент на увеличаването на случаите на турски нарушения на гръцкото въздушно пространство над Егейско море. В края на краищата ние се съгласихме да поставим акцент върху нашите усилия за намаляване на напрежението", каза Ципрас след края на двучасовите разговори, които той определи като трудни.

По време на тях Ципрас е повдигнал и въпроса за задържаните в Турция през март двама гръцки военни, които се оказаха на турска територия. Те бяха обвинени в опит за шпионаж и се намират в турски затвор. Ердоган пък споменал за осемте турски офицери, които избягаха с военен хеликоптер в Гърция след опита за държавен преврат в Турция преди две години. Гръцкият съд отказа да ги екстрадира обратно в Турция.

Относно ситуацията в региона на Егейско море, Ципрас каза, че е представил на Ердоган данни за „засилени турски провокации и нарушения”. „Договорихме се да положим основа за намаляване на турските нарушения в Егейско море", добави Ципрас.

Източник: fakti.bg