Гърция и Турция постигнаха споразумение за намаляване на напрежението в

...
Гърция и Турция постигнаха споразумение за намаляване на напрежението в
Коментари Харесай

Гърция и Турция имат съгласие за намаляване на напрежението в Егейско море

Гърция и Турция реализираха съглашение за понижаване на напрежението в региона на Егейско море, заяви министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас.
Гръцкият министър председател е провел диалог с турския президент Реджеп Таип Ердоган в коридорите на срещата на върха на НАТО в Брюксел, прецизира БГНЕС.
" Обърнах внимание на турския президент на увеличението броя на турските нарушавания на гръцкото въздушно пространство в Егейско море. Съгласихме се да фокусираме напъните си по посока понижаване на напрежението ", съобщи Ципрас след края на траялата два часа среща, която той дефинира като " сложна ". По данни на Атина, за 2017 година турски самолети са нарушили въздушните граници на Гърция към 1 500 пъти.
Гръцкият министър председател е повдигнал пред Ердоган и въпроса за арестуваните от турските граничари през март двама гръцки военнослужещи, които инцидентно се оказаха на турска територия. Те бяха упрекнати в шпионаж и сега се намират в пандиза в Одрин. В отговор Ердоган е засегнал тематиката за осемте турски офицери, които след несполучливия прелом през юли 2016 година избягаха с вертолет от Турция и потърсиха леговище в прилежащата страна. Съдът в Гърция отхвърли да ги екстрадира с претекста, че в родината им не могат да разчитат на обективен развой.
Ципрас и Ердоган са разискали и кипърския въпрос, който остава неуреден към този момент няколко десетилетия. Премиерът на Гърция е подчертал " значимостта от продължение на договарянията под егидата на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш ". По думите му е била реализирана договореност и за " контакти сред външните министри на двете страни " по тематиката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР