Гърция и Македония ще отворят още един граничен контролно-пропускателен пункт,

...
Гърция и Македония ще отворят още един граничен контролно-пропускателен пункт,
Коментари Харесай

Гърция и Македония отварят още един граничен пункт

Гърция и Македония ще отворят още един граничен контролно-пропускателен пункт, заяви Глас пресс. 

Македонското държавното управление е показало план за меморандум за разкриване на граничния контролно-пропускателен пункт „ Маркова нога “.

Маркова нога е околност по брега на Преспанското езеро, която е най-южната географска точка на Република Македония. Граничният пункт „ Маркова нога-Герман “ е съществувал доникъде на 60-те години на предишния век, когато Гърция взела решение да го затвори.

Отварянето на граничния пропускателен пункт на територията на Лемос в Гърция се смята за забележителна стъпка напред в посока на усилването на връзките сред двете страни.

Между Македония и Гърция сега има три гранични контролно-пропускателни пунктa: „ Богородица – Евзони “ край Гевгелия и „ Меджитлия-Ники “ покрай Битоля и „ Дойран-Дойрани “ при Стар Дойран.

Жителите от двете страни на границата оповестиха, че чакат с неспокойствие откриването на граничния пункт. Пътят от село Долно Дупени, което е най-близо до границата от македонска страна, до Лемос ще е към този момент едвам 14 км. В момента с цел да се стигне от едното до другото населено място, би трябвало да се мине през Битоля и по този начин би трябвало да се изминат 135 км. 

Очаква се граничният пункт да бъде отворен до 2023 г. 

Гърция към този момент е почнала построяването на пътя до пункта и съответната инфраструктура. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР