Гърция и Македония подписаха официално споразумението за името на бившата

...
Гърция и Македония подписаха официално споразумението за името на бившата
Коментари Харесай

Споразумението за Северна Македония беше официлно подписано

Гърция и Македония подписаха публично съглашението за името на някогашната югославска република. По-рано през седмицата двете страни се схванаха към името Македония да бъде добавено определението " Северна ". Разрешаването на десетилетния спор за името на Македония дава опция на страната да стартира договаряния за присъединение към НАТО и Европейския съюз и в това време я отдалечава от съветското въздействие.

Споразумението, което провокира недоволството на опозицията и в Атина, и в Скопие, беше подписано на гръцкия бряг на Преспанското езеро, което се намира на границата сред Гърция, Македония и Албания. Документът беше парафиран в 11.40 часа от министрите на външните работи на двете страни под погледите на министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас. Двамата обявиха в речите си преди подписването, че по този начин се слага нов път за взаимно развиване на двете страни и на Балканите като цяло, както и за превъзмогване на историческите, стопански и обществени разлики сред Гърция и Македония.

На определяното като историческо събитие участваха и външният министър на Европейски Съюз Федерика Могерини, еврокомисарят по присъединението Йоханес Хан, както и медиаторът на Организация на обединените нации по разногласието за името Матю Нимиц.

Заев дойде с лодка на гръцкия бряг, където го посрещна Ципрас. Правителството на гръцкия министър председател оцеля при избор на съмнение късно в неделя. Той беше пожелан от опозицията, която се разгласи против съглашението за " Северна Македония ".

Двамата министър председатели бяха посрещнати с бурни овации и на крайници от хората, позволени до церемонията, която беше съпроводена със съществени ограничения за сигурност поради подготвяните митинги от страна на опозиционните партии и в двете страни.

След това документът би трябвало ще бъде подложен на референдум в Македония, след което ще бъде утвърден и от гръцка страна.

Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР