Гърция и Кипър ще настояват пред партньорите си от ЕС

...
Гърция и Кипър ще настояват пред партньорите си от ЕС
Коментари Харесай

Гърция и Кипър плашат Турция със санкции

Гърция и Кипър ще упорстват пред сътрудниците си от Европейски Съюз да санкционират Турция, в това число и прибягване до разновидността за налагане на наказания, в случай че се удостовери, че Анкара е почнала да сондира за газ западно от Кипър.
Това заяви гръцкият министър председател Алексис Ципрас, представен от "Ройтерс ".
Турция и държавното управление на кипърските гърци са в спор за енергийни запаси в Средиземно море. През май Турция разположи транспортен съд за сондиране западно от острова. Гърция и Кипър стачкуват, че корабът е навлязъл в изключителната икономическа зона на острова. Турция пък се пази, че този регион е част от континенталния й шелф.
"Ние се съгласихме...да подготвим почвата през идната седмица на срещата на Европейски Съюз да бъдат взети съответните решения, даже и наказания против Турция, в случай че се удостовери, че има сондиране (от Турция) в изключителната икономическа зона на Кипър ", разгласи Ципрас пред публицисти.
Кипър откри първите запаси на газ през 2011 година, което докара до други открития. Турция счита, че всички естествени запаси към острова принадлежат и на кипърските турци.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР