Гърция е в икономически подем, който се усеща навсякъде.БВП на

...
Гърция е в икономически подем, който се усеща навсякъде.БВП на
Коментари Харесай

Икономическият възход на Гърция: Мегапроектът Елиникон ще привлича 500 хиляди души на ден

Гърция е в стопански напредък, който се усеща на всички места.

Брутният вътрешен продукт на страната надмина 300 милиарда $ за 2022 година. 

Заведенията са цялостни, никнат нови планове, а към страната се насочват задгранични вложения от целия свят.

Паркът Ellinikon с повърхност от 2 000 000 м2 по продължение на Атинската Ривиера, откакто бъде приключен, ще може да поеме над 500 000 гости дневно. Архитектурните компании Sasaki и Doxiadis+ са употребявали правила за резистентност в своя дизайн, като са взели поради биоразнообразието на района, съобщи Блумбърг.

Пистите на летището ще бъдат непокътнати и употребявани като част от необятна 50-километрова мрежа от пешеходни и велосипедни алеи и ще бъдат засадени 1 000 000 нови дървета и растения. Проектантите също са подхванали дейности, тъй че паркът да се самозадоволява, покривайки личните си потребности от напояване и електрическа енергия. Ellinikon, считана за най-голямата инвестиция за развиване на градска инфраструктура на зелено в Европа, е най-голямата частно финансирана инвестиция, която ще бъде осъществена в Гърция, с бюджет от към 8 милиарда евро и предопределена да сътвори повече от 75 000 работни места.

Когато първата фаза на строителството завърши през 2026 година, мястото на бившето летище в Атина ще бъде неузнаваемо. Въпреки че проектираният от Еро Сааринен източен терминал ще остане на мястото си, изоставените хангари и писти ще бъдат сменени от многофункционално оборудване - оповестено за образован град - с размер два пъти по-голям от нюйоркския Сентръл парк.

В рамките на три години на повърхност от 650 акра по югоизточното крайбрежие на Атина ще бъдат издигнати към 10 000 първокласни къщи и жилища на брега на морето, хотел Mandarin Oriental, един от най-големите търговски центрове в Южна Европа, пристанище за мегаяхти, казино с марката Hard Rock, съвременен състезателен комплекс, частно учебно заведение, културни и развлекателни центрове, просторен плаж и зелена повърхност от два милиона квадратни метра, която ще бъде най-големият крайбрежен парк в Европа, с аспект към лазурните води на залива Сароника.

Накратко, този частно финансиран план, наименуван Елиникон, ще преобрази гръцката столица.

По време на откриващото събитие през октомври предходната година министър-председателят Кириакос Мицотакис дефинира Елиникон като " увод към нова епоха за крайбрежието ", като означи, че се чака той да генерира над 14 милиарда евро данъчни доходи през 25-годишния си витален цикъл. Тъй като страната към момента се изправя на крайници след траялата десетилетие дългова рецесия, Елиникон се издига като знак на възраждането на Атина.

Докато в доста елементи на света огромните строителни планове се лимитират заради възходящите разноски за строителство, повишението на лихвените проценти и дефицита на работна ръка, Гърция се намира в извънредно мощна икономическа обстановка. Тя е облагодетелствана от възобновяване на туризма, мощните продажби на жилища и търговски обекти и оптимизма на вложителите по отношение на завръщането на власт на подкрепящия бизнеса Мицотакис, който преди малко беше избран отново на общи избори.

Това се съчетава с бум на инфраструктурни и културни планове, в това число откриването през 2017 година на Културния център на фондация " Ставрос Ниархос " - комплекс за обучение, изкуство и отдих, в който в този момент се обитават Националната библиотека на Гърция и Гръцката национална опера, и дебюта през 2020 година на Националния музей за съвременно изкуство в някогашна бирена фабрика. Планира се доста възобновяване на 150-годишния Национален археологически музей, а градът също по този начин стартира строителството на четвърта линия на метрото, чиято първа права ще бъде открита през 2029 година и която ще свързва гъсто обитаеми квартали като Кипсели и Галаци с центъра.

Тази сила се усеща и по улиците. Атинските кафенета и таверни гъмжат всяка вечер от седмицата, а туристите обикалят площадите, където в миналото бунтовници са се сблъсквали с полицията. Това докара и до ново равнище на благосъстояние: градът се снабди с девет нови 5-звездни хотела между 2019 и 2022 година, с което броят им доближи 30, а Conrad и Waldorf Astoria сега работят върху първокласен комплекс, който ще съчетава хотелиерски услуги с елитни жилища.

Този пазар се пробва да употребява и Елиникон. За да генерира начална динамичност, строителният бизнесмен Lamda стартира да продава жилищни парцели в 200-метровата кула Riviera Tower - която скоро ще бъде най-високата постройка в страната - със междинна цена от 14 000 евро за квадратен метър. Това е доста по-скъпо от междинната стойност от към 1809 евро за метър в центъра на Атина и 3368 евро в прилежащите южни покрайнини на Елиникон, по данни на гръцкия уеб страница за недвижими парцели Spitogratos, само че също по този начин е релативно преференциално спрямо цените на парцелите от висок клас на други места в Европа.

Досега са продадени всички 170 жилището в кулата, като по-голямата част от тях са предопределени за гръцки жители и членове на гръцката диаспора. Продажбите на наеми и парцели в " Елиникон " до момента са достигнали 1,2 милиарда евро, а цените на жилищните парцели в прилежащите покрайнини също започнаха да се повишават. Lamda ще стартира да продава отвън Гърция от идната година.

Нарастващите цени на имотите са сензитивен политически въпрос в Атина, защото жителите се конкурират с богати чужденци, наемодатели на Airbnb и вложители за лимитирани жилища, а непредсказуемото нарастване на наемите поражда боязън от изселване. За да овладее обстановката, по-рано тази година държавното управление вкара стратегия за разпределяне на ниски или безлихвени заеми на хора на възраст под 39 години, които желаят да придобият първия си парцел. От 1 юли ще влязат в действие и правила, които ще усилят минималната инвестиция в парцел, нужна за приемане на " златна виза ", от 250 000 евро на 500 000 евро в някои елементи на страната, в това число в Атина.

Макар че гръцката столица едвам неотдавна се трансформира в дестинация за почиващите през уикенда, Константинос Зузулас, ръководещ шеф на Axia Ventures Group Ltd, капиталова банкова група, която се концентрира върху Кипър, Гърция и Италия, чака, че Елиникон ще даде подтик на тази наклонност и даже може да удължи туристическия сезон до цялата година.

" Според нашите консервативни оценки Елиникон ще способства с 2,5 % към гръцкия Брутният вътрешен продукт след завършването си и ще притегля 1,5 милиона туристи " годишно, съобщи в изявление основният изпълнителен шеф на Lamda Одисеас Атанасиу.

Елиникон е " знаков план, който ще промени разпоредбите на играта за Атина, района на Атика и Гърция като цяло ", сподели Зузулас, като добави, че този град в града ще притегли и нови поданици в региона.

Тъй като крайбрежният градеж е в границите на градската мрежа на Атина, единствено на 11 км от центъра, новият пейзаж също ще промени чувството за столицата и прилежащите ѝ общини. По-специално паркът " е доста належащо предложение в град, в който липсват зелени площи ", споделя Зузулас.

Сега Атина е изправена пред предизвикването да интегрира Елиникон и да свърже съществуващите градски услуги с региона, както и да построи нови пътища и линии на метрото. Това " ще изисква обилни разноски за инфраструктура ", сподели Зузулас. Но макар че разноските ще бъдат високи както от позиция на финансите, по този начин и на времето, той е позитивно надъхан за крайния резултат.

По думите му, когато последователно стане част от ежедневния поток на Атина, Елиникон " ще усъвършенства в допълнение градския пейзаж и метода на живот на жителите ".
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР