Гърция е твърдо решена да се отърси от икономическата криза.

...
Гърция е твърдо решена да се отърси от икономическата криза.
Коментари Харесай

В Гърция изборът не е голям: корона или глад

 Гърция е твърдо решена да се отърси от икономическата рецесия. И не позволява пандемията да я обезкуражи.

Гърция съумя да ограничи разпространяване на COVID-19 в страната по-успешно от редица европейски страни. До момента умрелите след заразяване с ковид там са едвам 207. След отварянето на границите и началото на туристическия сезон обаче броят на новозаразените стартира да пораства. Новите инфекции в Гърция илюстрират какъв брой е мъчно за цяла Европа да се върне към икономическата нормалност, отбелязва " Ди Велт ", представен от Дойче веле.

На 15 юни гръцкото държавно управление стартира да отваря границите след сериозен напън от страна на туристическия отрасъл. В първите две седмици на юли здравните управляващи регистрираха 530 доказани случаи на ковид - повече, в сравнение с през целия месец юни.

След това поради предизвестията на епидемиолози, че Гърция може да бъде застигната от втора вълна на ковид, ръководещите взеха решение още веднъж да затегнат ограниченията. Пристигащите в страната би трябвало да показват отрицателен тест за COVID-19, изработен в последните 72 часа. Служителите и клиентите на магазините пък към този момент са задължени да носят маски. Глобата за нарушителите е 150 евро.

Изборът не е огромен: корона или апетит

Това споделя Савас Пагонакис, притежател на хотел на остров Родос. Според Пагонакис сривът в туризма ще се отрази и на редица други сектори. Заради по-малкото гости това лято земеделците да вземем за пример е трябвало да изхвърлят част от продукцията си, тъй като не са съумели да я продадат.

Влиянието на туризма върху стопанската система се надценява, счита от своя страна шефът на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас. Туризмът генерира директно 6,8 % от брутния вътрешен артикул на страната, индиректно към 10.

На този декор в последните години промишлеността в Гърция се развива с темпове над средноевропейските, написа " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ". Десет години след началото на тежката финансова рецесия в Гърция през 2019-а година стопанската система на страната за първи означи растеж. И то с 1,9 %, което е над междинния за Европа.

Правителството заявява, че задачата за 2020-а е растеж от 2,8 на 100, само че пандемията съществено попари тези очаквания. Според Европейската комисия свиването на Брутният вътрешен продукт на Гърция ще е с 9 %, което е покрай упования междинен спад за Европейски Съюз. През юли Европейска комисия даже усъвършенства прогнозата си за гръцката стопанска система: през май се предвиждаше спадът да е още по-тежък - с 9,7 %.

Гърците са оптимисти

На този декор гърците не престават да се числят към най-големите оптимисти в Европа във връзка с икономическия климат. По данни на Евростат измежду 27-те само Люксембург и Литва задминават Гърция по този индикатор. " Гърците имат опит в оправянето с рецесии и са по-корави ", счита Никос Магинас, основен икономист в Националната банка на Гърция.

Развитието на пандемията ще е основно за стопанската система и бъдещето на страната. " Академичните проучвания демонстрират, че колкото по-добре може да се оправи с пандемията една страна, толкоз по-бързо ще се възвърне от рецесията ", изяснява Стурнарас. Досега в близо 11-милионна Гърция са регистрирани малко над 4000 хиляди случая на инфектирани с ковид. Предстои да се види дали след отварянето на границите управляващите ще съумеят да овладеят обстановката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР