Гърция е на път да ни открадне киселото мляко и

...
Гърция е на път да ни открадне киселото мляко и
Коментари Харесай

Гърция ни краде киселото мляко и сиренето

Гърция е на път да ни открадне киселото мляко и бялото саламурено сирене. За това предизвестява шефът на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров, написа "Телеграф ".

Заради европейски правилник от 2012 година страната ни би трябвало непринудено да отстрани националната отбрана на географските обозначения на десетки аграрни артикули и храни, измежду които киселото мляко и бялото саламурено сирене. Европейската комисия е припомнила в писмо, че регламентът още не е прибавен у нас. Затова от патентното ведомство са създали план за промени в Закона за марките и географските означения, с които от датата на влизане в закона в действие се заличава националната регистрация на емблематични за България артикули.

След отпадане на националната отбрана българските производители могат да изискат да записват киселото мляко и сиренето в регистъра на Европейската комисия и по този начин да получат отбрана на географските означения.

Междувременно, обаче, някой може да ни превари и по този начин да ни ги открадне. „ Освен това в случай че някой възрази, тези артикули няма да бъдат предпазени. Гърция ще пледира, че там също имат такива артикули.

Гърците стартират акция да записват киселото мляко. Те даже няма да ни го откраднат – ние непринудено ще им го дадем”, разяснява Зоров. Юристи разясняват, че наименованието за генезис може да се отбрани на три места.

Това са патентното ведомство, службата на Европейски Съюз по интелектуална благосъстоятелност и Световната организация по интелектуална благосъстоятелност.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР