Гърция даде тласък на 21 инициативи на стойност 780 милиона

...
Гърция даде тласък на 21 инициативи на стойност 780 милиона
Коментари Харесай

Гърция отпуска 780 млн. евро за защита на морското биоразнообразие

Гърция даде подтик на 21 начинания на стойност 780 милиона евро за отбрана на морското биоразнообразие и битка със замърсяването на бреговете , съобщи министър председателят Кириакос Мицотакис през днешния ден на интернационална конференция. Това оповестяват от Reuters.

От гръцкото държавно управление показаха предходната седмица, че възнамеряват основаването на два морски парка, един в Йонийско море и един в Егейско море , като част от самодейностите.

Предвижда се националната тактика за запазване на морското биоразнообразие да бъде показана на конференцията " Нашият океан ", на която столицата Атина ще бъде хазаин тази година.

" Тихо, само че методично, Гърция играе водеща роля в отбраната против трагичните климатични промени, за които е потвърдено, че засягат всеки район и всяка активност ", разяснява Мицотакис.

Други настоящи начинания включват акции за ограничение на замърсяването с пластмаса; основаване на система за мониторинг на предпазени морски зони, защото риболовните практики, които повреждат морското дъно, ще бъдат забранени; и създаване на станции в 12 пристанища за зареждане на електрически плавателни съдове , съобщи гръцкият министър председател. Той уточни, че опазването на морето е един от четирите стълба на тактиката на Гърция против изменението на климата.

Гръцките морски паркове , чиито граници ще бъдат избрани след научни проучвания до началото на 2025 година, ще покриват 32% от водите на Гърция , добави още Кириакос Мицотакис.

Планът за морски парк в Егейско море раздразни прилежаща Турция , която е декларирала предходната седмица, че не желае да одобри възможен " приключен факт на географски характерности, чийто статут е противоречив ". В отговор Гърция е обвинила Турция в " политизиране на чисто екологичен въпрос ".

Припомняме, че съдружниците в НАТО Гърция и Турция от дълго време са в несъгласие по редица въпроси, в това число морските граници и претенциите върху техните континентални шелфове в Средиземно море. През септември предходната година Мицотакис се срещна с турския президент Реджеп Ердоган, в сред двете страни.

Службата за изменение на климата " Коперник " на Европейски Съюз удостовери предишния месец, че температурите на океаните са достигнали рекордно високо равнище през февруари съгласно набор от данни, събирани от 1979 година насам. Прекомерният лов на риба и замърсяването с пластмаси също са част от огромната опасност за океаните.
 Шефът на Организация на обединените нации по климата: Имаме две години да спасим планетата
Шефът на Организация на обединените нации по климата: Имаме две години да спасим планетата

Глобалното стопляне се изплъзва от дневния ред на политиците
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР