Гърция блокира официалната позиция на ЕС пред ООН, критикуваща нарушенията

...
Гърция блокира официалната позиция на ЕС пред ООН, критикуваща нарушенията
Коментари Харесай

Гърция заби нож в гърба на ЕС заради Китай

Гърция блокира формалната позиция на Европейски Съюз пред Организация на обединените нации, критикуваща нарушаванията на човешките права в Китай, макар че Еврогрупата реши да отпусне на Атина 8,5 милиарда евро. Според европейски дипломати, това подкопава напъните да се спре преследването на деятели и дисиденти от страна на управляващите в Пекин, оповестява „ Катимерини ” (Ekathimerini), представен от Вести бг. 
Европейски Съюз, който следва политиката на свободното слово и е против използването на смъртното наказване по света, трябваше да излезе с обща позиция пред Съвета за човешките права на Организация на обединените нации в Женева, само че не съумя да реализира единодушие измежду всичките 28 страни членки.

Говорителят на гръцкото Министерство на външните работи съобщи, че Атина е блокирала формалната резолюция, определяйки я за „ неконструктивна рецензия към Китай “.

„ Позицията на Гърция е, че непродуктивна и в доста случаи изборна рецензия против избрани страни не улеснява насърчаването на човешките права в тези страни, нито пък развива връзките им с ЕС”, показват от гръцкото външно министерство.

Дипломатически източник от Европейски Съюз показва неспокойствие от решението, взето на фона на съглашението за нов транш с финансова помощ за управляващите в Атина. „ Най-малко бих споделил, че това не прави чест на Гърция “, показва дипломатът.

Според организациите „ Амнести Интернешънъл” и „ Хюман райтс уоч” за първи път Европейски Съюз не съумява да показа мнението си в най-висшия орган на Организация на обединените нации за правата на индивида.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР