Гърците са започнали да строят пътя от Димарио към границата

...
Гърците са започнали да строят пътя от Димарио към границата
Коментари Харесай

Гърците строят пътя от Димарио към границата с България

Гърците са почнали да строят пътя от Димарио към границата с България. Това стана ясно по време на среща сред регионалния шеф на Смолян Недялко Славов с представители на гръцката пътна организация Egnatia Odos SA, на Управляващия орган и техническия секретариат на програмата Гърция-България 2014-2020 от Солун и на Оперативна стратегия Транспорт, околна среда и стабилно развиване от Атина.
Срещата се състоя на българо-гръцката граница – там, където ще се построи бъдещият Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Рудозем-Ксанти.
Изпълнител на обекта от гръцка страна е сдружението „ Актор “, което при търга през месец януари смъкна 50,7% от оповестената цена на възложителя - 49 658 280 евро. Отсечката от черен горски път е с дължина 8 километра, а срокът за осъществяването й е 24 месеца.
Финансирането му е обезпечено от три източника – Префектура Източна Македония и Тракия, Оперативна стратегия „ Транспорт “, Програма за европейско териториално съдействие „ Гърция -България “.

Заради трите източника на финансиране обектът е разграничен на три елементи – първо е 1,49 км, по-късно – 3,16 км, и последни – 3,33 км до самата граница.
Изгражда се последната част от плана сред Ксанти и гръцко-българската граница. Пътят ще е с габарити 7,5 до 10,5 метра. Заради това, че теренът е високопланински, е заложена планова скорост от 40 до 50 км в час.
По плана са планувани 11 моста с обща дължина почти 855 метра, два единични двупосочни тунела с обща дължина 273 метра. Срокът за осъществяване на поръчката бе съкратена – от 3 на 2 години. Тоест, чака се планът да бъде приключен до края на идната година.
„ Невероятно потребна и сърдечна среща организирахме през днешния ден с нашите гръцки сътрудници. Срещнахме се на граничната вадичка, на пресечната точка на границата, там където ще бъде бъдещия граничен пункт Рудозем-Ксанти “, заяви регионалният шеф.
Той срещнал представителите на финансиращите институции с напредъка на плана за Граничен контролно-пропусквателен пункт, за който персонално е зает като регионален шеф, и пътните връзки към него, които АПИ би трябвало да построи. Показал им бъдещото разположение на пункта на терен, описал организацията на граничния и митнически надзор.

„ Същевременно се убедихме, че гръцките ни сътрудници стартират интензивно строителство на пътя от с.Димарио до българо-гръцката граница “, уточни той. От българска страна в срещата взели участие представители част от екипа по плана от регионалната администрация, представители на АПИ и Гранична полиция, кметът на Рудозем и почетния жител на Смолян Георги Чилингиров.
„ Радвам се, че пристъпваме към същинското строителство и реализация на този значим план за нашия район. Споделяме дружно тезата, че би трябвало да се оправим в период и този пункт да бъде отворен до края на 2019 година. Подчертах, че пътната връзка Пловдив-Смолян-Рудозем-Ксанти е част от разширената европейска транспортна TEN-T мрежа и българската страна е изпълнила уговорката си за цялостна рехабилитация на пътните прави от Пловдив през Смолян до Рудозем “, добави Славов.
Областният акцентира, че чака гръцката страна да осъществя освен пътния сектор от границата до с. Димарио, само че и да продължи до Ксанти, с цел да може тази отвесна ос, правеща връзката сред автомагистралите Тракия и Егнатия, да действа по предопределение. Тоест, да бъде за всички типове транспортни средства – леки коли, рейсове и товарни коли.
Тези дни се чака регионалният шеф на Смолян да разгласи поръчката за създаване на самия граничен пункт с 800 метра подходен път до него, който ще е за всички типове авто превоз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР