Гърците пробиват Родопите със завидни темпове и качествено, за да

Гърците пробиват Родопите със завидни темпове и качествено, за да ...

Ето как гърците строят път към новата родопска врата.


Гърците пробиват Родопите със завидни темпове и качествено, за да тръгнат в срок автомобилите по пътя Рудозем – Ксанти, съобщават колегите от 24smolian.com. Изградени са първите мостове и тунел.
Компанията „Актор" изгражда отсечката от гръцкото село Димарио до българската граница при бъдещия ГКПП „Рудозем“. Обектът е с прогнозна стойност 49 658 280 евро с ДДС, но строителната компания е смъкнала цената драстично и посочила, че в рамките на 24 месеца пътят ще бъде готов. Първоначално заложеният срок бе 36 месеца.
Ще бъдат изградени близо 9 км път с габарити 7,5 до 10,5 метра с проектна скорост 40 до 50 км в час. Предвидени са по проект 11 моста с обща дължина приблизително 855 метра и два единични двупосочни тунела с обща дължина 273 метра.
Финансирането на мегастроителството е от три източника според тръжната документация – Префектура Източна Македония и Тракия, Оперативна програма „Транспорт", ЕТС „Гърция България". Пътят от българска страна до границата е готов. Остава да се изгради отсечка от 800 метра, за да се пресекат подходите при ГКПП.
Снимки: Хамди Халилоллу, 24rodopi.com

 

Източник: skandal.bg