Гърците показаха, че не са съгласни с тези, които може

...
Гърците показаха, че не са съгласни с тези, които може
Коментари Харесай

Божидар Димитров с остър коментар за протестите в Солун

Гърците демонстрираха, че не са съгласни с тези, които може би считат да продадат националните им ползи. Това сподели пред "Фокус " историкът проф. Божидар Димитров по отношение на митингите в Солун против съглашение, съдържащо думата Македония в разногласието за името сред Гърция и Македония. 
"Протестиращите са срещу съглашение, което съдържа думата Македония, Северна, Южна, Долна, Горна, Средна и така нататък Гърците считат и с цялостно съображение, че думата Македония е част от гръцкото историческо завещание и това в действителност е по този начин ", изясни проф. Димитров. 
"Македония е името на една антична гръцка страна, която реализира един избран гръцки политически резултат, лелеен от доста генерации гръцки политически мислители. А то е обединяването на близо 1500 гръцки държавици в една обща. Това го вършат Александър и Филип Македонски, които са гърци, техните разбирания са такива. Голяма нелепост е, че някои се опиват да им препишат някакъв различен етнически генезис. Двамата ясно и твърдо са споделили, че са гърци. Това е по този начин ", сподели още той. 
"Гръцкият народ сподели, че той не е склонен с тези, които може би считат да продадат гръцките национални ползи, за разлика от нас те няма да разрешат това да се направи. Този всеобщ митинг, десетки хиляди, а може би стотици хиляди души е едно доказателство за това. Социологическите изследвания демонстрират, че 75- 85% от гърците са срещу сходно съглашение, което някои приготвят. Наистина една кражба на историята, която би трябвало да бъде осъдена и не би трябвало да се съгласяваме с нея ", изясни проф. Божидар Димитров. 
Относно настояването Българската православна черква да стане Църква-майка на македонската черква, което бе отправено предходната година, проф. Димитров разяснява: "С паника през днешния ден чух нещо - българският патриарх Неофит е споделил, че по всички съществени въпроси с македонската черква са се разбрали. Остава в този момент да влязат в режим детайлности какво тъкмо са се разбрали ". 
"Трябва да разберем какво, тъй като единствената опция е не да признаваме още веднъж една неистина - несъществувалата в никакъв случай Охридска епископия като праобраз на македонската черква, а това, че Македония е била част от българските църковни институции ", изясни той. 
"Ако са се разбрали, че ще признаваме македонска черква с база Българската автокефална архиепископия в Охрид това ще бъде изменничество на българските национални ползи. Надявам се да се направи такова нещо. Трябва незабавно да пожелаеме от Светия Синод да ни изясни какво тъкмо са се разбрали с македонската черква ", добави проф. Димитров.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР