Гърците, навършили 15 години, вече могат сами да определят своя

...
Гърците, навършили 15 години, вече могат сами да определят своя
Коментари Харесай

Анатема за всички, които искат такива неща

Гърците, навършили 15 години, към този момент могат сами да дефинират своя пол в документите си за идентичност - без да се подлагат на здравна намеса.

Църквата обаче плаши с отделяне. А властта ѝ в Гърция е голяма.

След раждането му през 1976 година, нарекли бебето Ставрос. „ По късно ми сложиха диагноза генетична интерсексуалност. Което значи, че комбинацията от хромозомите ми не разрешава еднопосочно да се дефинира какъв пол имам. Но от шестата ми година насам съм сигурна, че съм от женски пол ". Днес тя към този момент се споделя Александра. 

През 80-те години на предишния век сходни промени се считали за повече от скандални. Родителите ѝ не я подкрепили, още повече, че татко ѝ бил теолог. Давали ѝ даже тестостерон. А в учебно заведение - в часовете по вяра - преподавателите я третирали като момче. " Днес се дефинирам като атеистка, лесбийка и транссексуална жена, а също и правозащитничка ", споделя Александра. В момента тя чака да получи новия си паспорт, с който към този момент и публично ще бъде жена.

Вече и законът ще бъде на нейна страна: със 171 гласа Народното събрание в Атина одобри нов закон , който позволява на гръцките жители над 15-годишна възраст сами да дефинират пола си. Още не бяха свършили дебатите в пленарната зала, когато епископът на Пирея предизвести депутатите, че който поддържа закона, не трябва повече да стъпва в черква, а други православни духовници даже заплашваха с отделяне от църквата. В страна като Гърция, в която огромна част от жителите са религиозни, това може мощно да навреди на кариерата на един политик.

Правозащитниците обаче дефинираха стъпката като историческа: " Благодарение на този закон към този момент никой нма да е заставен да се подлага на здравна намеса, с цел да бъде публично приет за подобен, какъвто се усеща ", споделя заместник-ръководителката на „ Амнести интернешънъл “ за Европа Фотис Филипу.

По образеца на други страни

Гръцкият министър председател Ципрас искаше да заимства опита на страни като Швеция, Дания или Малта, в които транссексуалните хора са предпазени от закона. " В Малта е задоволително единствено едно документално заявление, с цел да може човек да си смени персоналните документи. И то – съвсем гратис “, споделя Александра.

В Гърция обаче процедурата е тромава - належащо е правосъдно решение, би трябвало да се наеме и юрист – все неща, които костват пари. А по-късно стартира и ходенето от работа на работа за промяна на документите. И без друго обстановката в Гърция е неподходяща за тези хора: " Транссексуалните са подложени на ежедневна дискриминация, множеството не могат да си намерят никаква работа и нерядко се оказват принудени да проституират. Лично мен са ме пребивали от пердах, а един път бях и изнасилена. Не можем да чакаме протекция от никого ", оплаква се Александра. Тя не има вяра, че в този момент нещо ще се промени – най-малко до тогава, до момента в който църквата се пробва да потвърди своята власт над обществото. А тя остава съвсем непречупена и до през днешния ден.

Чак през 1982 година ръководещото тогава социалистическо държавно управление съумя да наложи сключването на цивилен бракове в Гърция – против ожесточената опозиция на духовенството. През 2000 година църквата изкара хиляди хора на митинг против решението на тогавашното държавно управление в паспортите на гръцките жители към този момент да не се вписва вероизповеданието им. А единствено преди няколко седмици гръцкият клир упражни цялото си въздействие над Народното събрание и на процедура осуети проектите на просветителното министерство за промяна на часовете по вяра.

Дискриминация и подстрекателства

Официално Гръцката православна черква е срещу дискриминирането. Но тъкмо това е виждала Александра от църквата: " В часовете по вяра ни учеха, че хомосексуалните " създават " нови хомосексуални. Внушаваха ни даже, че в случай че страната бъде нападната от Турция, поради тях нямало да можем да се защитим надеждно. "

Миналата година пък един гръцки духовник изиска да бъде отнето изборното право на всички хомосексуални, те да бъдат изключени от публичния живот и изпратени „ на лекуване “.

  И още:

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР