Гърците наричали варварски всеки друг народ, (независимо от неговата култура

...
Гърците наричали варварски всеки друг народ, (независимо от неговата култура
Коментари Харесай

Азбучник на българския хаос: ВАРВАРИН

Гърците наричали безчовечен всеки различен народ, (независимо от неговата просвета и богатство), който не бил гръцки. Поради това Павел слага целия човешки жанр под имената " гърци и варвари ". Днес синонимите на тази дума са доста: невъзпитан, див, варварин, дивак, звяр, башибозук, изедник, недодялан, нечовечен, безмилостен, безсърдечен, безсърдечен, яростен.
Българите, несъмнено, не сме варвари /които мислят противоположното не са в час и изобщо да си гледат работата!/. Гордеем се със своята книжовност, множеството артефакти, приказния фолклор, частично и актуалната ни просвета. Когато някой ни обиди с думата „ вандал ”, го гледаме на кръв и сме подготвени на пердах. В същото време обаче край Севлиево, на крепостта „ Хоталич ” се организира „ Варварски събор ”, каквото и да значи това. Този факт звучи малко смущаващо, само че какво да се прави, търговията и туризмът не търпят празно и какво тук значи някаква си дума „ вандал ”, в случай че звучи предизвикателно и притегля зрителски интерес.
Защо, обаче, откакто претендираме да бъдем цивилизовани европейци, позволяваме редовно да се случват неща, от които се срамим през днешния ден, а след време ще се срамят и децата ни? Става дума за отношението ни към двете най-уязвими обществени групи – възрастните хора и децата.
Според разнообразни интернационалните статистики България е в топ 5 измежду дестинациите за секс и алкохолен туризъм, освен това не става дума единствено за емблемата на този бизнес – Слънчев бряг, само че и за други дестинации, като Сандански да вземем за пример. Бизнесът със полови услуги, предлагани от деца в Европа, процъфтява най-вече по българското и румънското Черноморие. От правозащитната организация ЕСРАТ акцентират обстоятелството, че в страните, където туризмът се развива с изключителни темпове, без взетите за това ограничения, се вижда наклонност на мощно развиване на секс туризма. По-голямата част от обществените домове притеглят малолетните с предложение за сериозна работа, след което децата биват принудени да проституират. Европейски комисар прави оценка сходна обстановка като „ варварска ”.
Като „ варварско ” в не една изявления се прави оценка отношението и към възрастните хора в България. Опитайте се да си намерите работа, в случай че наближавате шейсет, това е еднакво да спечелите от тотото. И това се случва на пазар, където неналичието на работна ръка заради несекващата емиграция е убийствена. Възрастните хора са обект на репресии освен от страна на работодателите, само че също по този начин и от страна на редица административни органи; извънредно незадоволителни са ограниченията, които се вземат за това възрастните и заболели хора да се усещат по-комфортно при присъединяване си в публичния живот, да бъдат осведомени и имат достъп до витално нужни за тях места като лечебни заведения, административни здания, възстановителни центрове.
Възрастните хора са главната целева група на телефонните и други сходни измамници. В разрушената неотдавна сходна мафия от региона на Горна Оряховица беше посочено, че повече от осемдесет % от излъганите хора са били пенсионери, а общата сума възлиза на милиони. Като се има поради, че това са били техните последни спестени средства, техните „ бели пари за черни дни ”, сходно плячкосване си е чисто безчовечие.
В последните години изключително зачести и друго, още по-жестоко и грозно незаконно събитие. Нападенията над възрастни и беззащитни хора за плячкосване. Често пъти става дума са стотинки – толкоз коства животът на един безсилен възрастен човек. Такова безчовечие бих нарекъл „ мародерство ” и по време на война мародерите са разстрелвани без съд и присъда.
Варварщината у нас през последните години стартира да се трансформира в норма. И повода за това е най-много в нехайството и цинизма на политическата ни класа. Всички помним потресаващото със своята неучтивост и нецензурност изявление на Бойко Борисов за българските пенсионери, наречени „ неприятен човешки материал ”.
Тъжно.
И съвсем безнадеждно.
 
Автор:  Калин Илиев

Азбучник на българския безпорядък ” съставлява поредност от мнения, чиито наименования следват последователността на буквите в българската писменост. Подобен метод има упоритостта да очертае оптимално необятен кръг от тематики, като открие техните връзки сред буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР