Гари Каспаров и Майкъл Макфол за The Washington PostСъединените щати

...
Гари Каспаров и Майкъл Макфол за The Washington PostСъединените щати
Коментари Харесай

Санкции и още санкции - цената, която трябва да платим за дългото бездействие срещу авторитарните и имперски методи на Путин

Гари Каспаров и Майкъл Макфол за The Washington Post

Съединените щати и другите демократични страни по света заслужено реагираха на нашествието на Владимир Путин в Украйна с въвеждането на нови наказания във връзка с съветската финансова система, износа на нефт и газ, както и против някои лица. Тези наказания са по-широкообхватни от които и да е други ограничения, подхванати от свободния свят против тирания с размерите на Русия.

Те абсолютно отслабиха съветската стопанска система. Но единствено най-големите оптимисти имаха вяра, че глобите ще накарат Путин да размишления и да изтегли армията си от Украйна. Вместо това задачата би трябвало да е 

ограничаване  на способността на Русия да води тази война

 срещу Украйна, не да бъде уверен Путин, а да бъде заставен да приключи нашествието си. Към днешна дата са реализирани избрани триумфи, само че опитът от последните шест месеца демонстрира също, че следва още доста да се направи. Имаме няколко оферти за ограниченията, които съгласно нас би имало смисъл да се подхващат.

Целенасоченият 

надзор върху износа на секретни технологии

 се оказа изключително ефикасен, защото ограничи опциите на Русия да попълня запасите си от високоточни оръжия. С течение на времето дефицитът на комплицирани софтуерни съставни елементи – преди всичко микросхеми, които Русия не може да създава, ще отслаби военния капацитет на Москва.

Сега демократичният свят би трябвало да наложи спомагателни ограничавания на Русия върху вноса на такива технологии като съставни елементи за самолетни и хидроакустични системи, антени, спектрофотометри, съоръжение за тествания, GPS системи, вакуумни помпи и съоръжение за петролния бранш. Русия би трябвало изцяло да бъде лишена от опцията да  внася каквито и да било високотехнологични артикули, тъй като в последна сметка огромната част от технологиите имат двойно предопределение. Всяка технология, която оказва помощ на съветската стопанска система, оказва помощ също и на Путин да убива повече украинци.
В дълготрайна вероятност напускането на десетки хиляди руснаци, работещи във високотехнологичните сфери, предизвикано от путиновата война, също ще докара до по-нататъшно редуциране на военно-промишлената база на Русия. Движейки се напред, Западът би трябвало да направи повече, за 

да улесни всеобщото приключване на мозъци от Русия

 Демократичните страни би трябвало да облекчат приемането на съветски имигранти, притежаващи софтуерен опит, посредством даване на право на престояване и разнообразни стопански тласъци. Европа и Съединените щати би трябвало да улеснят и  имиграцията на политически съперници на путиновия режим и на публицисти, с цел да катализират по-нататъшното отчуждаване на Путин от съветския народ.

Освен това глобите прекъснаха потока от директни задгранични вложения, предизвиквайки също дефицит на хранителни артикули, медикаменти и материали. Впечатляващо е, че от Русия си потеглиха към 1000 задгранични компании, множеството от които в никакъв случай няма да се върнат.  Това въздейства освен на асортимента на наличните артикули и услуги, то ще ограничи достъпа до технологии и нововъведения за необятен набор от браншове в цяла Русия, изключително в енергийната сфера. 

Но би трябвало да се направи повече. Демократичните държавни управления би трябвало да засилят натиска върху фирмите си, които още не са напуснали Русия.

Чуждестранните предприятия, помагащи на путиновата военна машина, даже единствено посредством заплащане на налози, също би трябвало да се сблъскат със глобите. Международната общественост също би трябвало да накара страни като Турция, Грузия и Казахстан, които в този момент оказват помощ на Русия да заобикаля съществуващите наказания,

 да прекратят контрабандните интервенции

Персоналните наказания във връзка с някои руснаци дадоха действителни и устойчиви резултати. Това, което вършат съветските олигарси, с цел да избегнат включването им в санкционния лист или с цел да излязат от него, демонстрира, че глобите работят.

Същевременно към момента не са наложени наказания на хиляди съветски служители, партийни водачи, шефове на районни държавни управления, членове на управителните препоръки на съветски държавни компании, пропагандисти и звезди, подкрепящи войната. Време е те да бъдат добавени към листата. Хора от трети страни, помагащи на Путин, като някогашния олигарх Бидзина Иванишвили, който де факто ръководи в Грузия, би трябвало да знаят, че също ще се сблъскат със глобите, в случай че не престанат да поддържат варварското навлизане на Путин в Украйна. Всеки, който поддържа войната на Русия против Украйна, даже да е индиректно или пасивно, трябва 

да си заплати

за това. 
За момента се оказват неефективни глобите във връзка с съветския износ на изкопаеми горива — главният източник на приходи за военните дейности на Русия против Украйна. Трагично, само че предсказуемо, войната на Путин внезапно увеличи международните цени на енергоносителите, което донесе на Кремъл непредвидена краткосрочна облага. Западните водачи също така умишлено оставиха малки врати в санкционния режим, с цел да могат държавните управления и фирмите да продължат да купуват съветска сила. (Например, недокосната остана Газпромбанк — основна финансова институция за съветската държавна газова корпорация.)

Добрата вест е, че към този момент е планувано повече. Европейски Съюз има намерение към края на годината внезапно да редуцира вноса на изкопаеми горива от Русия, а G-7 счита да приложи новаторската концепция за ограничение на цените на изнасяния от Русия нефт по целия  свят. Перспективата за налагане на подобен ценови таван към този момент принуждава Русия да продава петрола на по-ниски цени. Лидерите на демократичните държавни управления по целия свят би трябвало безапелационно да засвидетелстват своята подготвеност за оказване на напън върху банките, застрахователните компании и корабните компании, с цел да реализиран ограничение на цените. Потребителите, живеещи в свободния свят, трябва 

да престанат да финансират войната на Путин 

като купуват съветски нефт и газ.

И най-после, демокрациите би трябвало да заявят, че ще запазят глобите до момента в който не бъдат реализирани три резултата: Украйна би трябвало да си върне всички свои територии, в това число Крим; Русия би трябвало изцяло да изплати военните репарации на Украйна; съветските военни нарушители би трябвало да бъдат подведени под отговорност. Лидерите на свободния свят не трябва да се поддават на изкушението за частична анулация на глобите предвид на постепенни промени в съветските военни интервенции. Те в никакъв случай не би трябвало да подхващат каквото и да било във връзка с снемане на глобите без утвърждението на украинското държавно управление.

Расширяването и използването на санкците ще коства скъпо на Съединени американски щати, Канада и Европа. Но това е цената, която би трябвало да платим за десетилетията безучастие във връзка с властническите и имперски способи на Путин. За благополучие, страните от свободния свят заплащат тази цена извънредно с пари; украинците заплащат с кръв. 

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР