Гърдите. Те хранят бебетата и са един от малкото органи,

...
Гърдите. Те хранят бебетата и са един от малкото органи,
Коментари Харесай

Науката за гърдите

Гърдите. Те хранят бебетата и са един от дребното органи, които не са изцяло развити при раждането. Разбира се, те са и една от маниите на западната просвета.

И въпреки всичко има толкоз неща, свързани с гърдите, които още са табу в нашата цивилизация.

И така, какво споделя науката за гърдите... В следващото си научнопопулярно видео, което може да видите по-долу, ASAP Science изяснява.

Водата се трансформира във вино? А по какъв начин се трансформира кръвта в мляко? Протеини, захари и мазнини се преобразуват в мляко от кръвта на майката. Това е нещото, което е направило бозайниците толкоз сполучливи.

За разлика от птиците или влечугите, чиито дребни са подвластни от родителите, които им носят храна извън, бозайниците в най-ранна възраст получават храна от секрецията на майчиното мляко.

*

Гърдите имат всевъзможен тип и размери. Въпреки че има позитивна корелация сред размера на гърдите и тежестта, гените играят съществена роля за размера им.

При 50 % от дамите се следи асиметрия на гърдите: едната е по-голяма от другата (най-често лявата). Тази асиметрия е естествена и макар че учените не са изцяло наясно за какво я има. Един от факторите, които способстват, са хормоналните промени, които се случват по време на пубертета. Освен това, размерът на гърдите ви варира даже от седмица на седмица. Продукцията на естроген и прогестерон по време на менструалния цикъл трансформира размера на гърдите.

*

Както мъжете, по този начин и дамите имат зърна и млечни жлези, само че нормално при дамите те се развиват през пубертета. Тази характерност е неповторима за хората, защото гърдите на другите бозайници се усилват единствено в интервала на кърмене и развъждане на бебетата.

Кръгът от пигментирана кожа към зърното е прочут като ареола, която е покрита с дребни издатини - " жлези на Монтгомъри ". По време на кърмене тези жлези основават мастна секреция, която поддържа влажността на зърната и отделя съставки, които карат зърната да наподобяват вкусни за бебето.

Зърното няма един единствен отвор, а е формирано от доста дупчици, които не могат да се видят с просто око. Когато имате бебе, рецепторите в гърдата регистрират по кое време бебето стартира да суче, изпращайки известия към мозъка на майката, които предизвикват отделянето на окситоцин и продължение на отделянето на пролактин.

Окситоцинът кара клетките по повърхността на млечните жлези да се свиват. Той е прочут като " хормон на гушкането ", защото заздравява връзката сред майката и детето.

Хормонът пролактин има основна роля при произвеждането на мляко. Целият хормонален развой може да се задейства даже единствено откакто чуете бебешки рев - дори и това да не е личното ви дете!

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР