Гаранциите, които България ще даде на европейски структури, за да

...
Гаранциите, които България ще даде на европейски структури, за да
Коментари Харесай

България ще даде още 51.25 млн. евро гаранции заради К-19

Гаранциите, които България ще даде на европейски структури, с цел да получава заеми за финансиране на антикризисни стратегии, свързани с К-19, са на път да надвишават 158.75 млн. евро.

В Народното събрание към този момент е импортиран законопроект за одобрение на подписаното съглашение с Паневропейския гаранционен фонд, чиято цел е да компенсира загуби, които вероятно ще понесе Европейската капиталова банка при отпущането на заеми за ограничения за справяне с следствията от актуалната рецесия.

Общият размер на гаранциите, които фондът би трябвало да набере от страните от Европейски Съюз, е 25 милиарда евро, като вноската на всяка страна се образува въз основата на каузи й в капитала на Европейската капиталова банка. И защото делът на България в Европейска инвестиционна банка е 0.21% от капитала, нашата страна ще би трябвало да даде гаранции в размер на малко над 51.25 млн евро.

Срещу това комерсиалните банки в страната ни, в границите на напъните за справяне с рецесията, ще могат да получават заеми и да вземат участие в гаранционни схеми за застраховане на предоставяните от тях фирмени заеми, които са ориентирани най-много към дребни и междинни предприятия.

Сегашният законопроект за ратификация на гаранционното съглашение идва по-малко от седмица, откакто Народното събрание одобри закон за даване на гаранции по "Eвpoпeйcĸи инcтpyмeнт зa вpeмeннa пoдĸpeпa c цeл cмeĸчaвaнe нa pиcĸoвeтe oт бeзpaбoтицa пpи извънpeдни oбcтoятeлcтвa вcлeдcтвиe нa избyxвaнeтo нa К-19 ", по-известен като програмата SURE.

Πo тaзи пpoгpaмa EK e пpeдвидилa дa paзпpeдeли мeждy cтpaнитe члeнĸи 100 млpд. eвpo, ĸaтo зa цeлтa тe щe тpябвa дa пpeдocтaвят гapaнции зa 25 млpд. eвpo. B тaзи cxeмa пapитe, ĸoитo чака да пoлyчи Бългapия пoд фopмaтa нa зaeм, ca 511 млн. eвpo, нo зa дa cтaнe тoвa, пъpвo пpaвитeлcтвoтo ни бе насила дa дaдe гapaнции зa близo 107.5 млн. eвpo.

С приемането на проектозакона за ратификация на съглашението с Паневропейския гаранционен фонд общият размер на гаранциите, с които държавното управление ни ще се ангажира, с цел да получава заеми от разнообразни структури на Европейски Съюз, ще надвиши 158.75 млн. евро. И това няма да е краят на този вид задължения.

Все още няма цялостна изясненост какъв ще е общият размер на гаранциите, които страната ни ще бъде принудена да даде в границите на общия проект за икономическо възобновяване, който следва да бъде утвърден от Европейския парламент.

Във всеки случай тези дейности удостоверяват правилото, че в клуба на богатите безвъзмездни обяди няма, без значение на какво равнище на развиване е дадена страна, която взе участие в него. Член ли си, ще си плащаш освен постоянния членски импорт, само че и всички изключителни вноски, които управление на клуба сметне за нужно.

Хубавото на тези гаранционни съглашения е, че гаранциите са конвенционален ангажимент и до действително заплащане по тях може в никакъв случай да не се стигне. Лошото е, че те са форматирани по правилото на груповата взаимност, а точно, че може да се наложи да плащаш за непознати неточности и/или безхаберно и безконтролно държание

А да не забраваме, че против тези гаранции няма да получаваме помощи или грантове (безлихвено възмездно финансиране), а заеми, които освен ще би трябвало да връщаме, само че и по които ще би трябвало да плащаме лихви. В клуба на богатите е по този начин. За просяци, които чакат подаяния, място не би трябвало да има.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР