Гарантираният безусловен базов доход за безработни във Финландия не увеличи

...
Гарантираният безусловен базов доход за безработни във Финландия не увеличи
Коментари Харесай

Гарантираният безусловен базов доход не помогна на безработните във Финландия

Гарантираният категоричен базов приход за безработни във Финландия не усили заетостта измежду тези хора, оповестиха финландски откриватели.

* * *

През интервала от януари 2017 до декември 2018 година две хиляди случайно определени безработни получаваха по 560 евро на месец, без да им се слагат никакви условия.

Този приход им бе обезпечен, без значение дали ще останат безработни, или ще си намерят работа (или ще отворят личен бизнес).

Нивото на претовареност измежду участниците в опита остана същото, само че стана ясно, че те са се чувствали по-щастливи, намаляло е чувството им за непрекъснат стрес.

През 2017 година Финландия стана първата европейска страна, решила да тества концепцията за категоричен обезпечен базов приход. Експериментът бе сбъднат от финландската организация за обществено обезпечаване " Кела ".

Какво съставлява безусловният базов приход?

Безусловният базов приход планува държавното управление да изплаща на жители обезпечена парична сума, без значение от другите им приходи. Финландският опит бе малко по-различен от други сходни начинания, защото обхващаше единствено безработни.

Има и предложение за даване на безусловни базови услуги - вместо обезпечен приход на жителите да се подсигуряват гратис услуги като опазване на здравето, обучение и превоз.

Идеята не е нова. За пръв път е упомената още в " Утопия " на Томас Мор, издадена през 1516 година, тоест преди 503 години.

В наше време обаче такива опити се организират в целия свят. Пълнолетните поданици на едно село в Западна Кения обезпечено ще получават по 22 $ на месец в течение на 12 години. Италианското държавно управление създава проект за така наречен " цивилен приход ". Властите на холандския град Утрехт вършат опит с категоричен базов приход под наслов Weten Wat Werkt - " Знай, че това работи ", който ще продължи до октомври.

Защо се прави това?

Според последователите на безусловния базов приход той ще подкрепи битката с бедността, осигурявайки на хората време, с цел да търсят работа или да получат нова специалност. По думите им това е от изключително огромно значение с оглед роботизацията на доста специалности, заради която мнозина ще остават без работа.

Миска Симанайнен - откривател от колектива на " Кела ", проучвал данните от финландския опит, съобщи пред Би Би Си, че стремежът на държавното управление е бил да ревизира на процедура точно това състояние, с цел да откри може ли благодарение на този инструмент да реформира системата за обществени помощи.

Какви са резултатите?

Всичко зависи от смисъла, който влагаме в думата " работа ".

Дали опитът е спомогнал безработните да си намерят работа, както се надяваше десноцентристкото държавно управление на Финландия? Не, не напълно.

По думите на Симанайнен, при все това някои безработни в действителност са си намерили работа, присъединяване в опита въобще не е повишило възможностите им спрямо хора отвън контролната група, които не са получавали " безвъзмездни пари ".

Изследователите към момента изследват какво в действителност може да демонстрират тези данни. Окончателните резултати ще бъдат оповестени през 2020 година

Мнозина обаче считат, че не трябва да се мисли единствено за стесняване на безработицата. Според тях, в случай че опитът е целял да направи хората по-щастливи, би могло да се приказва за успех.

Точно това сподели пред Би Би Си един от участниците в опита, някогашен вестникарски редактор на име Туомас:

" Все още съм без работа. Не бих споделил, че безусловният базов приход внезапно е трансформирал живота ми. Психологически - да, само че от финансова позиция - не прекомерно ".

Проблеми към безусловния базов приход

Идеята за категоричен базов приход среща дейна поддръжка - и не по-малко дейни рецензии, измежду симпатизантите на всички политически течения.

Според мнозина хора с леви убеждения тази концепция залага прекалено много на финансите и покупателната дарба на популацията, подминавайки обстоятелството, че фирмите създават прекомерно доста артикули, каквито не се търсят, и принуждават своя личен състав да работи от ден на ден и повече.

Грейс Блейкли, експерт по стопанска система, написа в " Ню соушълист ", че без фундаментални структурни промени в икономическата система безусловният базов приход ще е единствено козметична мярка.

Други се притесняват, че поради безусловния базов приход ще бъдат орязани бюджетите на обществените служби.

А хората с десни възгледи се тревожат таман за противоположното. Те считат, че сходна система ще коства прекомерно скъпо на бюджета, също така може да образува синдром на взаимозависимост и просвета, при която хората ще чакат пари, без да вършат нищо.

Точно тази мисъл изрази през 2016 година в изявление за " Файненшъл таймс " Улрих Шписхофер, генералният шеф на компания А Бе Бе. " Материалното заплащане би трябвало да произтича от основаването на добавена икономическа стойност ", сподели той.

Какво следва оттук насетне?

Изследователите на " Кела " деликатно проучват сега данните от опита с безработните в опит да открият с какви спомагателни ограничения може да се подобрят стратегиите от този тип.

Идеята с безусловния базов приход не се е провалила, счита Миска Симанайнен.

" Не става дума за неуспех, нито пък за триумф - това са просто обстоятелства, с каквито не разполагахме преди опита ", споделя той. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР