Гарантирани са обезщетенията за Гражданска отговорност по текста на споразумение,

...
Гарантирани са обезщетенията за Гражданска отговорност по текста на споразумение,
Коментари Харесай

Пак абсурди за Олимпик - КФН не можело да откаже лиценз на чужденци

Гарантирани са компенсациите за " Гражданска отговорност " по текста на съглашение, подписано сред гаранционните фондове на България и Кипър. Другите клиенти на " Олимпик " обаче – с различен тип полици, ще би трябвало да изчакат и да си търсят парите от масата на несъстоятелността. Освен това, кипърският фонд покрива несъстоятелността на осигурител, който е регистриран в Кипър . Това изясни към този момент някогашният зам.-председател на Комисията по финансов контрол (КФН) с сектор застрахователния бранш в България Ралица Агайн пред Народното събрание малко преди той да гласоподава оставката ѝ.
За да може да стартира изплащането, би трябвало да бъдат направени две неща. Първо – съдът в Никозия би трябвало да се произнесе по настояването на кипърската КФН за оповестяване на „ Олимпик “ в разпродажба. Неофициално правосъдно съвещание се чака в средата на септември. След произнасянето на съда, може да стартира процедура по погашение на компенсации. Второ – би трябвало да се посочи скица по какъв начин да става изплащането на компенсации, когато става въпрос за български жители. Крайният длъжник е кипърският фонд, само че българският Гаранционен фонд ще е обслужващият и пред него ще се предявяват претенции, той ще дефинира размера на компенсациите, а откакто заплати, ще предяви пред Кипърския фонд искане да се възстановят парите – от Кипър.
Агайн акцентира и на ситуацията в Европа, като сподели, че в 12 страни-членки в Европейски Съюз нямало гаранционни фондове, които да покриват банкрути на застрахователи. Вече някогашният зам.-председател на КФН разгласи, че в случай че регулаторът откаже в период от два месеца след подаване на заявление лиценз на непознат осигурител, регистриран в държава-членка на Европейски Съюз – по така наречен " право на определяне " в границите на Европейски Съюз, то може да има глоба против регулаторния орган . Според Договора за основаване на Европейски Съюз обаче под " право на определяне " се схваща “правото на предприемане на активност от самонаето лице, както и основаването на предприятия (дружества или фирми) в друга държава-членка при изискванията, планувани от нейните закони за личните ѝ жители и предприятия " (чл. 49 по отношение на член 54).
Ралица Агайн сподели и, че поради подадените тъжби в България против " Олимпик " през последните три години нямало съображение да се счита, че има проблем с активността на компанията . През тази година имало единствено 7 тъжби, през предходната – 26, а през по-миналата – 16. Глобите били в размер на към 30 000 лв., а общо санкциите за целия бранш годишно се движат сред 950 хиляди и 1,2 млн. лв.. Освен това, застраховките " Гражданска отговорност " на " Олимпик " били даже с над 10 лв. по-скъпи от междинното за пазара (207 лв. против 196 лева) що се отнася напоследък. Агайн се оплака и, че има дефицит на импортирани награди в Гаранционния фонд, а поради правосъдното решение да се заплащат компенсации за повече лица при смъртен случай на пътя (бел. ред. - разшири се кръгът на роднините), то във фонда не доближават 800 млн. лв..
Политически взор
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се заяде, че ръководещите приказват по какъв начин страната ще оказва помощ със препоръки, само че не и с нещо друго, а Агайн споделила, че Гаранционният фонд в България може да заплаща и след това да търси парите от Кипър. Освен това – Бойко Борисов приказва за дъмпинг от страна на " Олимпик ", а КФН споделя, че няма дъмпинг. В отговор финансовият министър Владислав Горанов сподели, че Кипърският гаранционен фонд е длъжен да заплаща по застраховки " Гражданска отговорност ", подписани в България и това е казано още през вчерашния ден (20 август) от него. Горанов укори Гаранционния фонд, че до момента не е имало диалози какви да са техническите детайлности при обстановка като " Олимпик ". Финансовият министър акцентира и на това, че Обезпечителният фонд може да покрива единствено банкрути на български застрахователи, само че не е било изяснено добре на хората . Рискът да се изгуби награда при предварително преустановяване на полицата с задграничен осигурител, опериращ в България, е действителен, настоя Горанов. Ако в този момент страната покрие риска по банкрута на " Олимпик " с пари от Гаранционния фонд, ще е за сметка на българските застрахователи, респективно застрахованите при тях , заключи финансовият министър.
КФН като цяло си е свършила работата. Учуден съм от неналичието на информационна тактика, включи се и депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев. Цонев не пропусна да каже, че съгласно разпоредбите на Европейски Съюз режимът по контрола при искане на лиценз е единствено осведомителен. Депутатът добави, че " няма неприятно " ние да сме първата страна в Европейски Съюз, в която Гаранционният фонд да покрива вредите по вноските от банкрутирал непознат осигурител от друга страна-членка. Обезщетение има за вноските по " Гражданска отговорност ", само че не и за понесени вреди от самия банкрут, посочи Цонев.
Крум Зарков от Българска социалистическа партия обаче опонира, че в случай че регулаторният орган от приемащата страна-членка откри нарушавания в активността на непознат осигурител, следва да има правото да се намеси, в случай че регулаторният орган от държавата-членка по генезис не реагира. И подсети, че " Олимпик " е внасяла награди в " Обезпечителен фонд ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР