GandCrab е един от най-разпространяваните криптовируси днес. Рансъмуер заплахата е

...
GandCrab е един от най-разпространяваните криптовируси днес. Рансъмуер заплахата е
Коментари Харесай

Публикуваха нов декриптор за GandCrab

GandCrab е един от най-разпространяваните криптовируси през днешния ден. Рансъмуер опасността е сполучлива, поради положителната му поддръжка от страна на неговите създатели. Разпространението му е разнообразно – посредством всеобщи спам акции, експлойт комплекти, афилирани киберпрестъпни схеми и целенасочени офанзиви. Открит при започване на предходната година, GandCrab е желано оръжие от доста нарушители, поради високите равнища на криптиране, анонимността, която обезпечава и упоменатата добра поддръжка – от януари до момента са излезли пет регистрирани версии на програмата.

След оповестен през есента на предходната година декриптор за някои от версиите на рансъмуера, в този момент се появява нова версия на инструмента, който ще ви помогне да отключите данните си. Той обгръща версии 1,4,5 и 5.1 и към този момент е наличен посредством уеб страницата на No More Ransom.

Декриптиращата стратегия е създадена от експерти от румънската полиция, взаимно с Европол и BitDefender, както и с присъединяване на правоохранителните органи на Австрия, Белгия, Кипър, Франция, Германия, Италия, Холандия, Англия, Канада и Съединени американски щати, оповестяват от Европол в особено известие за пресата.

„ GandCrab задмина всички други рансъмуер закани през 2018, инфектирайки над половин милион консуматори, откогато беше засечен за пръв път през януари предходната година “, пишат от европейската полицейска работа. Европол предава, че с помощта на оповестените по-рано декриптори са помогнали на близо 10 000 индивида да върнат назад данните си, което им е икономисало пет милиона $, които биха били дадени за откуп.

„ Най-доброто лекарство против рансъмуер заканите си остава деликатната предварителна защита. Потребителите се поучават да употребяват решение за сигурност с многослойна анти-рансъмуер отбрана, постоянно да архивират данните си и и да заобикалят отварянето на приложени файлове, доставени в непознати известие “, приключва прес-релийза.

Добре е и да се подсети, че в случай че сте станали жертви на рансъмуер офанзива, то не плащайте откуп, защото по този метод нарушителите биват подтиквани да продължат с дейностите си. Ако все още на възпаление няма наличен декриптиращ инструмент, може би е добре да не изтривате данните си, а да изчакате да се появи надлежно решение.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР