Гана - вторият по големина в света производител на какаови

...
Гана - вторият по големина в света производител на какаови
Коментари Харесай

Какаото не може да се мери със златото и Швейцария има проблем

Гана - вторият по величина в света производител на какаови зърна, продължава да губи скъпа земеделска повърхност поради противозаконен рандеман на злато и това слага в несигурна обстановка производителите на шоколад в Швейцария. Страната внася над 50% от суровината точно от там.

Ако до неотдавна пътят до общността на Якубу Усман в обичайна област Кунсу в централна Гана бе заобиколен от какаови насаждения, палмови дървета и портокалови плантации, през днешния ден картината е доста по-различна. През последните четири години земята се опустошава. Местните жителите са на лов за различен скъп естествен запас - златото.

Декари плодородна земеделска земя, на които се отглеждат главните култури, които Гана изнася, са превърнати в безплодна пустота, осеяна с купчини мека глина, нечиста с живак, и дълбоки ями, които остават рисково непокрити.

60-годишният Усман си спомня дните, когато развъждането на какао му е осигурявало добър живот.

Това беше преди 2018 година, когато противозаконният рандеман (известен на локално равнище като galamsey) се наложи в Кунсу, споделя той. Драстичните промени го карат да се опасява от бъдещето, написа SwissInfo.

Незаконният рандеман унищожава земята и убива насажденията.

Тъй като повече от половината импорт на какаови зърна в Швейцария идва от Гана, швейцарската шоколадова промишленост става все по-загрижена за вредите, които противозаконният рандеман на злато нанася на локалните общности и на доставките на тази основна суровина.

През последното десетилетие доставките на какаови зърна в Швейцария останаха постоянни. Това обаче може да се промени.

Количеството земя, употребена за развъждане на какао в Гана, е намаляло с 21% от пика си през 2017 година Един от факторите за това е противозаконният рандеман на злато. Другите фактори са суша, заболявания и по-нисък рандеман от остарели какаови дървета.

Блясъкът на златото

В Кунсу може да видите локални поданици и китайци да работят един до друг, въоръжени с детектори за метал. Край тях се движат багери, които разкопават земята и изкореняват растителността.

Нелегалните копачи последователно изместиха производителите на какао от пазара.

Медиите в Гана демонстрират, че те заплащат сред 640 до 1064 $ на акър земеделска земя. Цената зависи от близостта й до съществуваща златна мина. Това е сред 10 до петдесет пъти облагата, която един производител на какао прави годишно на акър от продажбата на какаови зърна.

Копаенето на злато е привлекателна работа за мнозина, изключително за дамите, които имат лимитирани благоприятни условия за генериране на приходи в селските региони. Те измиват остатъците от пръст, с цел да извлекат дребното останало злато (практика, известна на локално равнище като колили).

Ще излъжа, в случай че кажа, че противозаконният рандеман на злато не ми е оказал помощ, споделя Хава Якубу, самотна майка на пет деца. Тя се занимава с това от към пет години. Преди това е продавала дребни артикули на павилион.

Злато против какао

По време на въздушно снимане на територията на Гана през април е открито, че към 19 000 ха какаови насаждения са били развалени поради противозаконен рандеман на злато в интервала 2019-2020 година Тази повърхност е два пъти повече от тази на Цюрих.

Какаовите насаждения понижават от година на година. Оценки сочат, че Гана е изгубила някъде сред 0,8% до 2% от земеделската си земя за какао от 2013 година насам, като към 23% от обработваемата повърхност е наранена от замърсяване, обвързвано с минното дело.

Тревогите на Швейцария

През годините производителите на шоколад в Швейцария, подвластни от доставките на какаови зърна от Гана, вършиха неколкократни опити да задържат фермерите. Те им предлагаха разнообразни тласъци, в това число награди. Това обаче не спря ламтежа за злато. Много площи, в които бяха вложени средства за възстановяване на качеството на реколтата, към този момент са унищожени от златотърсачите.

Има ли опция?

Властите в Гана по всякакъв начин се пробват да спрат противозаконното извличане на злато. През 2017 година даже президентът Нана Акуво-Адо съобщи, че е подготвен да заложи държавното управление в битката с него. Оттогава насетне са направени промени в законодателството и за противозаконен рандеман може да се лежи в пандиза най-малко 15 години.

Въпреки тези ограничения, противозаконният рандеман процъфтява заради корупцията и неналичието на правоприлагане. Суровата действителност е, че какаото не може да се конкурира със златото.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР