Гана стана първата държава, получила ваксини срещу COVID-19 чрез програмата

...
Гана стана първата държава, получила ваксини срещу COVID-19 чрез програмата
Коментари Харесай

КОВАКС: Как ваксините срещу COVID-19 ще достигнат до целия свят

Гана стана първата страна, получила ваксини против COVID-19 посредством програмата КОВАКС, съобщи " Ройтерс ".

Доставката идва осем месеца след стартирането на самодейността, ориентирана към сливане на средства от по-богатите страни и организации с нестопанска цел за справедливото разпространяване на имунизацията против ковид по целия свят.

Рано тази заран аероплан, пренасящ 600 000 дози от имунизацията на „ АстраЗенека”, кацна в столицата Акра. Препаратите за имунизация ще бъдат употребявани за пускане на имунизационния проект в африканската страна на 2 март, като първо ще бъдат ваксинирани предпочитаните групи.

Защо е нужна скица за шерване на ваксини?

Програмата КОВАКС е взаимна самодейност на Световната здравна организация (СЗО), Глобалният алианс за имунизациите (Gavi) и Коалицията за нововъведения за подготвеност за зараза (Cepi) и е основана по този начин, че по-богатите страни, купуващи ваксини, да се съгласят да оказват помощ за финансирането на достъпа до тях и за по-бедните.

Основната цел на програмата е препаратите за имунизация против COVID-19 да доближат до 20% от популацията на по-бедните страни без разноски за техните държавни управления.

СЗО се надява да имунизира повече от два милиарда души в 190 страни за по-малко от година.

Държавите, които най-вероятно ще получат част от първата пратка ваксини по програмата КОВАКС, са Афганистан, Хаити, Конго, Етиопия и Сомалия.

За момента към по-бедните страни се изпращат ваксини на „ АстраЗенека”, а през март се чака към 1,2 млн. дози от имунизацията на „ Пфайзер”/”Бионтех” да бъдат разполагаем за самодейността.

Може ли програмата КОВАКС да помогне за справяне с пандемията от COVID-19?

По думите на специалисти, даже през идната една година 2 милиарда души да бъдат имунизирани благодарение на програмата КОВАКС, няма да се доближи равнището на имунитет, което е належащо за справяне с пандемията от COVID-19.

Според СЗО е належащо най-малко 70% от популацията да е имунизирано, с цел да приказваме за „ побеждаване” на ковид.

2 милиарда дози обаче биха обезпечили известна отбрана за здравните служащи, възрастното население и хората с съпътстващи болести.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР