Гана потъна в скръб след вестта за коничната на нейния

...
Гана потъна в скръб след вестта за коничната на нейния
Коментари Харесай

Светът скърби за Кофи Анан

Гана потъна в тъга след вестта за коничната на нейния популярен наследник, някогашния общоприет секретар на Организация на обединените нации Кофи Анан, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс и Агенция Франс Прес.

Президентът на африканската страна Нана Акуфо-Адо означи заслугите му за интернационалния мир и сигурност и го назова изтъкнат интернационален посланик, донесъл голяма горделивост на своята татковина, като разгласи едноседмичен печал в Гана от понеделник. Националните флагове в страната и в нейните дипломатически задачи в чужбина ще бъдат спуснати на половина. Анан умря рано тази заран в болница в швейцарската столица Берн на 80-годишна възраст след малко боледуване. Причината за гибелта не се прецизира. За нея заяви фамилията му в Туитър. По-късно новината бе доказана и от фондацията, носеща неговото име, със седалище в Женева.

Президентът на Франция Еманюел Макрон бе измежду първите, които отдадоха респект на някогашния общоприет секретар на Организация на обединените нации и притежател на Нобелова премия за мир. "Ние няма в никакъв случай да забравим неговия спокоен и съдбоносен метод, нито силата, с която водеше своите борби ", писа той в Туитър.

"Опечалена съм от новината за кончината на Кофи Анан. Той е популярен водач и модернизатор на Организация на обединените нации, дал голям принос за това, че светът, който оставя, е по-добър от оня, в който той се е родил ", писа също в Туитър английската премиерка Тереза Мей.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пък означи, че Анан е посочил, че "можеш да бъдеш по едно и също време популярен хуманист и мощен водач ". "ООН и светът изгубиха един от своите колоси ", акцентира той.

"Старейшините " - елитна група от някогашни водачи, учредена от Нелсън Мандела, изрази потрес и дълбока мъка от гибелта на своя сътрудник и ръководител Кофи Анан. В изказването на групата се акцентира, че той е бил "глас с голям престиж и мъдрост и в обществен, и в частен аспект ". "Неговите тихи препоръки по какъв начин най-добре да бъдат преодолявани надигащи се рецесии са непрекъснато нужни във всички краища на планетата и изключително в Африка, сподели заместник-председателката на "Старейшините " - Гру Харлем Брунтланд.

Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнователна депеша до настоящия общоприет секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш по отношение на кончината на неговия предходник, в която се отбелязва неговият "огромен принос за реализацията на задачите и дилемите на международната организация и за укрепването на нейния миротворчески капацитет ". "Имах щастието персонално да поддържам връзка с Кофи Анан. Искрено се възхищавах от неговата мъдрост и геройство, от способността му да приема добре уравновесени решения дори в най-сложни, сериозни обстановки ", акцентира Путин, представен от ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР