Гана потъна в скръб след вестта за коничната на нейния

...
Гана потъна в скръб след вестта за коничната на нейния
Коментари Харесай

Гана обяви едноседмичен траур за Кофи Анан, световни лидери почетоха паметта му

Гана потъна в тъга след вестта за коничната на нейния популярен наследник, някогашния общоприет секретар на Организация на обединените нации Кофи Анан, предадоха международните организации. Президентът на африканската страна Нана Акуфо-Адо означи заслугите му за интернационалния мир и сигурност и го назова изтъкнат интернационален посланик, донесъл голяма горделивост на своята татковина, като разгласи едноседмичен печал в Гана от понеделник. Националните флагове в страната и в нейните дипломатически задачи в чужбина ще бъдат спуснати на половина.

 © Българска телеграфна агенция
Кофи Анан умря рано тази заран в болница в швейцарската столица Берн на 80-годишна възраст след малко боледуване. Причината за гибелта не се прецизира. За нея заяви фамилията му в Туитър. По-късно новината беше доказана и от фондацията, носеща неговото име, със седалище в Женева.
 Почина Кофи Анан Почина Кофи Анан
След "кратко заболяване " на 80-годишна възраст през днешния ден умря някогашният общоприет секретар на Организация на обединените нации Кофи Анан, лауреат на Нобелова премия за мир. Това съобщ...

Президентът на Франция Еманюел Макрон бе измежду първите, които отдадоха респект на някогашния общоприет секретар на Организация на обединените нации и притежател на Нобелова премия за мир. " Ние няма в никакъв случай да забравим неговия спокоен и съдбоносен метод, нито силата, с която водеше своите борби ", писа той в Туитър.

" Опечалена съм от новината за кончината на Кофи Анан. Той е популярен водач и модернизатор на Организация на обединените нации, дал голям принос за това, че светът, който оставя, е по-добър от оня, в който той се е родил ", писа също в Туитър английският министър председател Тереза Мей.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пък означи, че Анан е посочил, че " можеш да бъдеш по едно и също време популярен хуманист и мощен водач ". " Организация на обединените нации и светът изгубиха един от своите колоси ", акцентира той.

" Старейшините " - елитна група от някогашни водачи, учредена от Нелсън Мандела, изрази потрес и дълбока мъка от гибелта на своя сътрудник и ръководител Кофи Анан. В изказването на групата се акцентира, че той е бил " глас с голям престиж и мъдрост и в обществен, и в частен аспект ". " Неговите тихи препоръки по какъв начин най-добре да бъдат преодолявани надигащи се рецесии са непрекъснато нужни във всички краища на планетата и изключително в Африка, сподели заместник-председателката на " Старейшините " - Гру Харлем Брунтланд.

Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнователна депеша до настоящия общоприет секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш по отношение на кончината на неговия предходник, в която се отбелязва неговия " голям принос за реализацията на задачите и дилемите на международната организация и за укрепването на нейния миротворчески капацитет ". " Имах щастието персонално да поддържам връзка с Кофи Анан. Искрено се възхищавах от неговата мъдрост и геройство, от способността му да приема добре уравновесени решения дори в най-сложни, сериозни обстановки ", акцентира Путин.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР