Game of Thrones, или Игра на тронове, по епичната фентъзи

...
Game of Thrones, или Игра на тронове, по епичната фентъзи
Коментари Харесай

Бъдещи фентъзи адаптации. Кой ще бъде следващия Game of Thrones?

Game of Thrones, или " Игра на тронове ", по епичната фентъзи поредност " Песен за огън и лед " на Джордж Р. Р. Мартин безспорно е измежду най-успешните телевизионни излъчвания на всички времена. Популярността на сериала, както и отдадените почитатели се увеличаваха устремено с изминаването на сезоните и в този момент, когато сагата доближи своя дълго чакан край, те са повече от всеки път. Въпреки смесените усеща и свирепи рецензии към последния сезон, той разрушава куп върхове. Финалният епизод на осми сезон е гледан от 13,6 милиона души онлайн по HBO. Това го прави освен най-гледания епизод от поредицата, а и най-гледания от всички продукции на HBO до момента.
 След чашата с кафе на Старбъкс и пластмасова бутилка вода се появи в Game of Thrones  „ Игра на тронове “ във обстоятелства и числа  По снимачните терени на Game of Thrones  Каръците, които отхвърлиха функции в Game of Thrones
Със своя величествен триумф Game of Thrones преобрази визията за фентъзи жанра на дребния екран и сътвори голяма почитател база, която безспорно е жадна за още. Този факт не остава неусетен от множеството компании, които взеха решение да се включат в играта за престола на славата. Десетки акомодации на фентъзи и sci-fi творби и поредици бяха оповестени в границите на няколко месеца. Най-сериозните участници в тази рискова игра са Netflix, Amazon, BBC и, несъмнено, HBO. 

С толкоз доста продукции в разработка е неизбежно огромна част да срещнат бърз и не изключително сполучлив край. Въпреки това, измежду всички тях се крие наследникът на величието на Game of Thrones. Кой ще бъде той? Ето къс лист с някои от най-достойните претенденти.

1. Колелото на времето (The Wheel of Time)

Amazon Studios



Създадена от Робърт Джордан и довършена от Брандън Сандерсън, " Колелото на времето " е епична поредност от 14 книги и предистория, изпълнени с магия, политика и война и умерено може да се каже, че е измежду най-влиятелните творби след " Властелинът на пръстените ". И също както класиката на Толкин вдъхва живот в този род, " Колелото на времето " е основополагащо за това, което през днешния ден назоваваме съвременно фентъзи.

Това е историята за Преродения Дракон, предсказан да избави света от силите на Сянката, в случай че преди този момент не го унищожи самичък. Историята на един извънредно сложен и майсторски основан свят, за който елементарно можеш да забравиш, че не е действителен. Историята на една ера, която бе и ще бъде още веднъж, до момента в който колелото на времето не спре да се върти.

В създаването на телевизионната акомодация вземат участие Amazon Studios и Sony Pictures Television. Шоурънър е Рейв Джъткинс, който има заслуги за излъчвания като " Агентите на Щит " и " Чък ", а вдовицата на Робърт Джордан, Хариет МъкДугъл ще бъде продуцент-консултант. За режисьор на първите два епизода бе определена Ута Бризвитц, която е режисирала епизоди в сериали като " Уестуърълд " и " Странни неща ".

В момента тече кастинг, а началото на снимането е оповестено за септември 2019 в Прага, Чехия.

2. Властелинът на пръстените (The Lord of the Rings) 

Amazon Studios



Въпреки че се развива в света на Средна земя, тази продукция не е директна акомодация на произведение на Дж. Р. Р. Толкин. 

Потвърдено е, че действието в сериала ще се организира по време на Втората ера, евентуално в по-ранните й години. Смята се, че фокусът ще пада върху изковаването на Пръстените на мощта. Също по този начин, евентуално ще забележим възхода и упадъка на хората в Нуменор, както и основаването на Мордор. 

Освен основната история на Властелинът на пръстените, с която към този момент сме добре осведомени, един от най-важните интервали е средата на Втората ера. Това включва възхода на Саурон и Последната задруга сред елфи и хора. Войната на последната задруга приключва като победа над Саурон и поставя завършек на Втората ера и начало на Третата. 

Тъй като предаването ще стартира със събитията, довели до това, евентуално в по-късен стадий ще станем очевидци и на Войната на последната задруга и края на Втората ера.

До момента знаем, че Amazon Studios са платили 250 милиона $ единствено за правата върху света на Толкин и още 250 милиона за първите два сезона. Очаква се продукцията да стартира най-късно през 2020 година, а през 2021 година да излезе първият сезон.

3. Вещерът (The Witcher)

Netflix



Вещерът от полския създател Анджей Сапковски е поредност от фентъзи разкази и пет романа за вещера Гералт от Ривия. Феновете го дефинират като върха на полското фентъзи. Книгите са възхвалени поради леко ироничното възприятие за комизъм и едвам доловими препратки към модернистичната ни просвета. 

В прорез с класическото фентъзи, в света на вещера няма типичното противопоставяна на черно и бяло. От друга страна, светът не е и типичното мрачно фентъзи. Сапковски се пробва да акцентира върху пластовете сиво у всеки.

Поредицата към този момент има акомодации като филм и сериал, само че те са мощно подложени на критика и не реализират триумф. До момента е пригодена и под формата на три видео игри, които са доста сполучливи.

Сега, съвсем 20 години след първите акомодации на " Вещерът " за дребния екран, топката е в ръцете на Netflix, които работят стремително. Пълният набор от артисти е разгласен, снимането на първи сезон от предаването е приключено в главната си част и вещерът безспорно е измежду най-достойните кандидати за фентъзи трона, най-малкото поради скоростта на продукцията. Официалния старт на шоуто е доказан за последните три месеца от 2019 година

В основните функции ще бъдат Хенри Кавил като Гералт, Фрея Алън като Сири и други

4. Тъмните му материи (His Dark Materials)

BBC, HBO



" Тъмните му материи " е епична трилогия от британеца Филип Пулман, която следва историята на Лайра Белакуа и Уил Пери - две обикновенни деца, впуснали се в рисково странствуване до злокобни непознати светове. Те ще срещнат вещици и бронирани мечки, паднали ангели и смразяващи призраци, а най-после ориста на живите и мъртвите ще зависи от тях.

Освен фантастични детайли, трилогията се базира на концепции от физиката, философията и религията. Въпреки че поредицата е получила голям брой награди през годините, тя е и подложена на критика поради отношението към вяра и Бог в книгите.

През 2007 година първата книга " Северно зарево " е приспособена като филм под името " Златният компас ", който обаче не съумява да завоюва почитателите.

Сега BBC и HBO са на път да задоволят разочарованите. Заснемането на първи сезон, който ще покрие действието от " Северно зарево " към този момент е завършило и се чака сериала да стартира още през 2019 година, само че досега публична дата не е доказана.

В основните функции: Дафни Кийн като Лайра, Джеймс МъкАвой като Лорд Азриел, Рут Уилсон като Мариса Култер и други

5. Кървава луна (Bloodmoon) или Дългата нощ (The Long Night)

HBO



Разбира се, по какъв начин можем да приказваме за наследника на Game of Thrones без още Game of Thrones? Въпреки че HBO имат и други планове, евентуално залагат на тази продукция като основен претендент за трона. 

HBO публично потвърдиха, че акомодация на предисторията на " Игра на тронове " е в разработка. Заснемането е почнало под името " Кървава луна ", само че не се знае дали това ще бъде финалното название. Вярваше се, че то ще бъде " Дългата нощ " и евентуално в действителност ще бъде променено.

Това ще бъде първата от петте планувани акомодации от света на огън и лед, като действието ще се развива хиляди години преди този момент, което досега видяхме. По-точно в Епохата на героите и нейния залез, началото на Дългата нощ и появяването на белите бродници. Ще научим за ужасяващите секрети в историята на Вестерос, мистериите на изтока и именитите Старки. Зимата идва още веднъж.

По думите на Мартин, Вестерос ще бъде напълно друго място. " Няма Кралски чертог, няма Железен престол. Няма Таргариени, а великата империя на Валирия, с нейните дракони, е едвам при започване на възхода си. "

Някои от актьорите досега са: Наоми Уотс, Джош Уайтхаус и други Очаква се сериалът да излезе през 2020 година



Това беше единствено дребна част от прилива на фентъзи акомодации, които ни заливат и ще не престават да го вършат. Истината е, че колкото по-бързо подобен сериал излезе на екран, толкоз по-голям е шансът за триумф, защото доста скоро този прилив ще се трансформира в потоп от провали и евентуално, за съжеление, телевизионните фентъзи излъчвания ще омръзнат на хората. Но все пак, тези 5 акомодации наподобяват обещаващи. Едно е несъмнено - макар че Game of Thrones приключи, отново ще има какво да гледаме.

Други акомодации, почтени за споменаване (фентъзи и sci-fi):

Cursed, Dune, Fоundation, Good Omens, The Dark Tower, The Kingkiller Chronicles, The Watch, Throne of Glass
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР