Галина Георгиева влиза в СЕМ по предложение на ГЕРБ и

...
Галина Георгиева влиза в СЕМ по предложение на ГЕРБ и
Коментари Харесай

ГЕРБ вкара още един свой човек в СЕМ

Галина Георгиева влиза в Съвет за електронни медии по предложение на ГЕРБ и заема мястото на Иво Атанасов, който бе номинация на Българска социалистическа партия

© Юлия Лазарова С гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и 1 глас от " Воля " в сряда Народното събрание избра Галина Георгиева за член на Съвета за електронни медии (СЕМ) без какъвто и да е спор. Срещу нейната кандидатура се оповестиха Българска социалистическа партия и " Обединени патриоти ", съгласно които по този начин в Съвет за електронни медии се ликвидира всевъзможен плурализъм. Равносметката сега е, че ГЕРБ си обезпечи болшинство в медийния регулатор и към този момент има четири обезпечени гласа от петчленния състав на съвета. Кандидатът на левицата Ия Петкова не получи задоволително поддръжка, макар че за нея гласоподаваха от Българска социалистическа партия, " Обединени патриоти " и 7 депутати от " Воля ".

Кандидатът на ГЕРБ Галина Георгиева заема мястото на Иво Атанасов, чийто петгодишен мандат в Съвет за електронни медии изтече. Атанасов е определен от парламентарната квота, номинация на Българска социалистическа партия в съвета, беше и изявен народен представител от левицата, само че в медийния орган съумя да резервира професионален неутралитет.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък По закон трима от петимата членове на Съвет за електронни медии се избират от Народното събрание, а двама от президента. Председателят на медийния регулатор - София Владимирова, влезе в органа от парламентарната квота на ГЕРБ, Розита Еленова - от парламентарна квота, препоръчана от Български либерален център на Христо Ковачки, само че в решенията си постоянно е с ГЕРБ, а Бетина Жотева е от квотата на президента Росен Плевнелиев. След като номинираната от ГЕРБ Галина Георгиева заема мястото на Иво Атанасов, остава само петият член Ивелина Димитрова, която не е номинация на ръководещите - Димитрова влезе в Съвет за електронни медии от квотата на президента Румен Радев.

Лична кандидатура на Вежди Рашидов

Георгиева е персонална кандидатура на ръководителя на парламентарната комисия " Култура и медии " - Вежди Рашидов (ГЕРБ). По време на представянето й през днешния ден той посочи, че тя е работила в редица медии, кабелни оператори и интернет снабдители: " Вярвам, че професионалната ѝ биография е добър отзив за виновната работа, която се изисква от членовете на Съвет за електронни медии. "

В формалната биография на Галина Гергиева, оповестена на уеб страницата на Народното събрание, се вижда, че тя е работила в ПРОФОН - сдружение за групово ръководство на сродни права в музиката. Била е управител национални продажби в " Нетера комюникейшънс ". Има и опит в комерсиалния отдел на " Нова тв ", където е отговаряла за договарянето с кабелните оператори.

Александър Симов (БСП): Движение за права и свободи и ГЕРБ още веднъж потвърдиха, че ръководят в коалиция, Пеевски завладя и Съвет за електронни медии

Изказванията във връзка на избора станаха постфактум в границите на процедурата по пояснение на избор. Депутатът от левицата Александър Симов се възмути, че опозицията е изгубила своето посланичество в Съвет за електронни медии: " До момента в Съвет за електронни медии представителят на парламентарната квота беше от опозицията. Осигуряваше естествена работа на този орган. Сега сега мандалото хлопна и още веднъж обезпечи цялостна тирания на единодушието. "

Движение за права и свободи и ГЕРБ още веднъж потвърдиха, че ръководят в коалиция, сподели още Александър Симов след избирането на Георгиева в коридорите на Народното събрание. Той изрази позицията на социалистите, че цензурата в медийния регулатор става все по-голяма: " Делян Пеевски завладя и Съвет за електронни медии. Движение за права и свободи и ГЕРБ още веднъж демонстрираха своята коалиция и настаниха в Съвет за електронни медии следващия претендент, комфортен за Пеевски. В момента сложиха една комфортна марионетка, която ще извършва тъкмо това, което ѝ кажат. Политическите андроиди в Съвет за електронни медии се усилват с един и гласуванията там ще стават все по-единодушни ", разяснява депутатът от Българска социалистическа партия.

Вежди Рашидов изрично отхвърли обвиняванията: " Ако има някой в този парламент, който да е изказал обществено позицията си за Пеевски, това съм аз. И това говорене не е ползотворно и не е хубаво. Аз съм имал мъжеството да кажа доста неща, помните добре или не помните това. Такова говорене не е опозиционно, то не е градивно, а е обидно. Не бива да го прави Сашо, Сашо е интелигентен човек, който аз безпределно почитам за това, че е интелигентно момче, само че тази форма на говорене наскърбява едни млади девойки ", сподели Рашидов.

По думите на депутата от Движение за права и свободи и заместник-председател на комисията " Култура и медии " Велислава Кръстева пред БНР изборът на новия член на Съвет за електронни медии не е политически, нито е взет под формата на напън. " Аз имам доста къс коментар, сътрудници, това е израз на висша политическа беззащитност сходен коментар и го потвърждава опитът да си измиват ръцете с нашия сътрудник Пеевски или с Движение за права и свободи, което те вършат нормално, когато претърпят политически неуспех ", сподели Кръстева.

Проф. Станислав Станилов: Толкова падна равнището, че просто нямам думи!

Но най-сериозният мотив против днешния избор в действителност пристигна от проф. Станислав Станилов от " Обединени патриоти ", който даде образец от чуването на двете кандидатки в комисията по просвета и медии: " Аз зададох на тези двете девойки един въпрос, те не можаха да ми отговорят безусловно нищо. Те не схванаха какво ги запитвам. Толкова падна равнището, че аз просто нямам думи. "

И по-късно попълване на състава рухна вярата, че в надзорния медиен орган може да настъпи по този начин нужната смяна и там да влязат хора, чувствителни към проблемите на медийния бранш. А в медийното законодателство предстоят значими промени по отношение на въвеждането на новата аудио-визуална медийна инструкция, при което от регулатора ще се чака експертно мнение по тези промени. Ролята на Съвет за електронни медии е значима и тъй като той избира шефовете на публичните медии Българска национална телевизия и БНР на всеки три години, а протеклият неотдавна избор за двете места сподели какъв брой е значимо там да има хора, които отстояват кардинални позиции и критерии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР