Галина Александрова е енергиен експерт с дългогодишен опит в журналистиката.

...
Галина Александрова е енергиен експерт с дългогодишен опит в журналистиката.
Коментари Харесай

Галина Александрова, ЧЕЗ: Отлагането на плащанията на сметките - риск за енергийната система

Галина Александрова е енергиен специалист с дълготраен опит в публицистиката. Тя е основен редактор на информативен портал 3e-news.net. Завършила е Българска лингвистика в СУ " Св. Св. Климент Охридски " и сертификационни стратегии по проверяваща публицистика в Колумбийския университет в Съединени американски щати и по ръководство на планове в Американски университет, България. Работила е като редактор и заместител основен редактор на в. Капитал.

Популизмът, сходно на ковид, не признава граници и е мощно отровен за стопанската система с непредвидими обществени последствия. Това е все по-видимо през последните седмици, когато на фона на напъните за търсенето на ефикасни решения за избавяне на стопанската система в изискванията на световна рецесия, ставаме очевидци на мощен политически напън за отсрочване на заплащанията за комунални услуги, главно тези за електрическа енергия.

В краткорсрочен проект това за някои среди, главно в левия политически набор, евентуално наподобява като грижа за облекчение на домакинските бюджети. Но, първо би трябвало да се означи, че за множеството от семействата приходите остават непроменени. Второ, би трябвало да напомним, че заплащанията няма по какъв начин да бъдат опростени, а ще бъдат единствено отсрочени Така, след няколко месеца домакинство, което е плащало 100 лв. за ток месечно, след три месеца ще би трябвало да заплати едновременно 300 лв. от бюджета си – т.е. усилват се бъдещите разноски на фамилиите, което е огромно натоварване даже, в случай че приходите им остават непроменени. В случай, че приходите им в това време са намалели – поради загуба на работа, излизане в неплатен отпуск или понижаване на заплащането заради усложнения на работодателя, заплащането на няколко сметки едновременно се трансформира в тежко финансово задължение.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова акцентира, че това предложение не е в полза на потребителите, тъй като ще се натрупат прекалено много отговорности, които след това ще натоварят мощно фамилните бюджети.

„ Гражданите получиха по-дълъг период да си заплащат фактурите, без да им се начисляват лихви за забавяне - 20 вместо 10 дни. Няма да има „ почивка “ за сметките за ток и топла вода. Твърдо застъпваме тезата, че най-добре е всеки един от нас да търси вид да заплати своята сметка настоящо “, разгласи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия. Според нея, значимото в този момент е доставчиците на сила, както и на вода, телефон и интернет да работят безпроблемно, а отсрочване на заплащанията от клиентите им би ги затруднило “, акцентира министър Петкова.

Риск за енергийната система и за стопанската система

В дълготраен проект, обаче, такава стъпка ще сътвори голяма междуфирмена задлъжнялост, която бързо ще се разлее по цялата стопанска система, предизвестява икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна стопанска система.

Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ доцент Иван Иванов предизвести от парламентарната естрада, че отлагането на заплащанията на битовите сметки за ток и вода ще блокира цялата енергетика и ще нанесе тежки последици по веригата.

„ Ако рецесията продължи три месеца, в комуналните сдружения няма да влязат приходи в размер над 1 милиарда лв.. Ако не се съберат тези суми, няма да има опция за поддържане и ремонт на мрежата “, съобщи доцент Иванов. Тоест, месечните доходи на клиентите на контролирания пазар на електрическа и топлинна сила и ВиК услуги надвишават 300 млн. лева След заплащане на комуналните сметки, крайните доставчици се разплащат по веригата – към мрежови компании, публични снабдители, производители на електрическа и топлинна сила, държавни структури, като Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, налози и осигуровки, подизпълнители и снабдители на артикули и услуги и така нататък При отсрочване на заплащанията към крайните снабдители на електричество, парно и вода, финансовият удар ще се популяризира по цялата верига на доставките.

Очаква се измежду най-силно засегнатите да бъде държавната Топлоелектрическа централа Марица Изток 2, която от много време е с финансови усложнения. Отделно на това, двата частни ТЕЦ-а - Марица Изток 1 и 3, ще имат цялостно съображение да заведат правосъдни искове и арбитражни каузи, предизвести ръководителят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов. Данните демонстрират, че от сметката за ток на едно домакинство единствено към 10% остават в ЕРПтата. С тези средства те би трябвало да подсигуряват и сигурността на мрежата, изключително значима в изискванията на изключително състояние.

След като средствата от сметките на потребителите постъпят в търговеца, финансовият поток се разпределя, според решение на КЕВР, по веригата: към преносния оператор ЕСО, посредством който се заплащат таксите за преносната мрежа; към електроразпределителното сдружение, посредством което се заплащат сметките за достъп и транспорт към електроразпределителната мрежа /мрежови услуги/, към НЕК, която се разплаща с производителите на електрическа енергия. ТЕЦовете би трябвало да получат тези средства, тъй като там има както непрекъснати, по този начин и променливи разноски. Дял от сметките отива и в Националната организация по приходите, откъдето се образува бюджетът на страната.

„ Около половината от разноските на секторите произвеждане и систематизиране на електрическа, топлинна сила, газообразни горива и ВиК услуги са ориентирани към добивната индустрия. Други 11% са за покупка на електрическа сила и газообразни горива, 8% - сухопътен превоз, в това число тръбопроводен, 5% - кокс и рафинирани нефтопродукти, 4% - финансови услуги без обезпечаване и в допълнение пенсионно обезпечаване, 4% - строителни и монтажни действия, 3% - канализационни услуги, ръководство на боклуци и услуги по възобновяване. С други думи, всяко административно ограничение на приходите на тези компании, автоматизирано ще има мултипликативни последици и върху други браншове от стопанската система и бързо ще усили междуфирмената задлъжнялост по сходство на резултатите, които наблюдавахме в интервала 2012-2015 година “, пресметна Калоян Стайков.

Енергийният бранш е обвързван с националната сигурност. „ Не би трябвало да позволяваме популизмът да стане по-страшен от вируса, дано сме виновни към отговорностите, които имаме “, прикани и енергийният министър Теменужка Петкова. Да се преустановят заплащанията, е прекомерно рисково и ще докара до междуфирмена задлъжнялост, от която мъчно ще излезем “, изясни Петкова.

Има ли потребен ход в „ режим на оцеляване “?

Управляващи и стопански анализатори се сплотяват към позицията, че би трябвало да се потърсят гъвкави подходи, като се разчита на положителните взаимоотношения сред фирмите и техните клиенти. В множеството страни в Европа фирмите ползват ограничения като гарантиране на непрестанно обезпечаване на услугите, разсрочване на сметки за клиенти, които са повлияни от епидемията. Въпреки това, множеството сдружения в други страни предлагат да се заплаща каквото е допустимо от сметките, с цел да не се натрупват огромни отговорности, които ще би трябвало да се покрият в последващи месеци.

Компаниите в България също реагират на създалата се обстановка и се следят разнообразни гъвкави пазарни решения. Електроразпределителните сдружения към този момент са поели ангажимент за обезпечаване на непрестанно електрозахранване, прекратяване на планови спирания за ремонтни действия, а електроснабдителните - за облекчение на изискванията за заплащане на сметки, в това число удължение на периода с 10 дни. Дори и все още комуналните компании оферират опция за разсрочване на заплащанията.

Държавата да не трансферира обществените си функционалности на сдруженията

Огромният срив, породен от рецесията, провокирана от епидемията от ковид, акцентира какъв брой разчитат на електрическата енергия актуалните общества, разяснява изпълнителният шеф на Международната организация по енергетика (IEA) Фатих Бирол. Надеждното доставяне с електрическа енергия е от решаващо значение за работата на електрониката, вентилаторите, за здравното съоръжение, споделя той.

В коментара си, оповестен в LinkedIn, Бирол декларира: „ Кризата, провокирана от ковид ни припомня за незаменимата роля на електричеството в живота ни. Освен това дава визия за това по какъв начин тази роля би трябвало да се уголемява и развива в годините и десетилетия напред “.

По мнението на икономистите, с цел да се случи това, поддръжката за семействата във финансови усложнения би трябвало да се обезпечава от страната, която не би трябвало да трансферира обществените си отговорности на енергийните сдружения в края на веригата на доставките. Въпреки това, даже сега политици, държавно управление и регулаторна комисия си разрешават да гледат на електроснабдителните сдружения като на дойни крави, които извършват обществени функционалности. Крайно време е страната да приложи механизми за подкрепяне на обществени слабите - нещо, което трябваше да стане от дълго време, само че по този начин и не се случва дейно.

Въведените ограничавания и обществените ограничения за облекчение на отрицателните резултати от тях би трябвало да намерят сложен баланс сред опазване здравето и живота на хората, облекчение на краткосрочните отрицателни, стопански и обществени резултати и ограничение на трайното утежняване на бизнес средата и стандарта на живот. За да не стане по този начин, че разрешаването на един проблем да сътвори нови проблеми с по-дълбок и по-дългосрочен темперамент.

*Източник: http://3e-news.net/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР