Галерия Вестник Галерия излиза с голямо разследване по повод търга

...
Галерия Вестник Галерия излиза с голямо разследване по повод търга
Коментари Харесай

Назрява скандал с нагли ментета на картините на великия Владимир Димитров- Майстора

Галерия Вестник " Галерия " излиза с огромно следствие във връзка търга на изложба " Ракурси " на Емил Чушев довечера, в чийто азбучник има нагли ментета на Владимир Димитров- Майстора, чията цена се движи към 75 хиляди лв. платното.

Тези картини са получили документ за същински от Националния исторически музей, наместо от специалисти в Националната художествена изложба и Кюстендилската изложба, която съхранява 1357 оригинали. Предполага се, че предлаганите на търг платна са късни копия рисувани след гибелта на художника, през 70 те и 80-те години, когато с такива картини украсяваха държавни институции. Ето и две от копията, предлагани довечера на търга на " Ракурси " - " Мома с гергини " и " На равнищата " от Майстора, чиито оригинали се намират в Националната художествена изложба. Около името на притежателя на " Ракурси ", от дълго време бродят приказки, че е умел копист и имал податливост да прекрачва границите на коректността.

Главен контрольор Ангел Папалезов, шеф на бранш културни полезности към Главна дирекция " Национална полиция ", акцентира, че Националният историческия музей има специалисти в региона на етнография, археология, оръжие. Картините са приоритет на специалистите от НХГ, от " Градската художествена изложба " а в тази ситуация ще прибавим и на шефът на Кюстендилската изложба. Оригиналите на част от " творбите “ са в депата на Националната и Кюстендилската галерии.

Колекционери си спомнят, че още в 90- те години когато са разглеждали при тогавашният притежател тези картини, се е шушукало за ментета. Но в този момент след гибелта му неговите родственици ги оферират за публична продажба. Дали министър Боил Банов е наясно, че след подадените до него сигнали да се спрат тези картини от търга, той поема една голяма виновност за наглото посягане върху паметта на най-големия български художник? И за което в напредналите страни се подават оставки.

Специалистите, които са работили върху творчеството на Майстора са на ясното мнение, че при един сериозен разбор ще се индентифицират ментетата. Но за какво това да стана на стадий " купил фалшификат " и ги съди? След като можеше да се позволи цивилизовано и без последици.

Ето какво още цитира в. " Галерия " когато в разледването си се обръща за мнение към видни наши галеристи, които също организират търгове: " В деликатна обстановка сме сложени. Аз няма да кажа нищо непосредствено, само че си резервирам правото да съветвам тези, които се допитат до мен, за достоверността на въпросните картини “, съобщи Лаврен Петров, притежател на изложба " Лоранъ “. " Тези произведения са ми ясни “, през смях сподели Игор Марковски, съсобственик на аукционната къща " Аполон и Меркурий “. Неговият сътрудник от " Виктория “ Павел Тодоров пък е на мнение, че всеки самичък дава отговор за себе си. Ставало дума за възрастни хора, които трябвало да си носят негативите или позитивите от дейностите. Известната изкуствоведка Ружа Маринска се направи на разсеяна, когато я попитахме какво мисли за въпросните " платна “: " Не съм ги виждала! “. В същото време обаче непосредствен до нея колекционер я издаде, че към този момент е посъветвала приятелите си да не се връзват и да не купуват картините на Майстора, предлагани от " Ракурси “.

Очевидно е, че уредниците на аукциона се усещат недосегаеми, тъй като разполагат с удостоверения за идентификация на картините, които по закон са наложителни при обществени продажби на творби на изкуството. Трябва изрично да се знае, че въпросните документи не извършват функционалностите на документ за достоверност.

Преди време менте на Вешин се е появило в чешка частна изложба, само че след това се схваща, че то е закарано там от България и " изплатено “ назад от българи. В дъното на всичко е човек, обвързван със същата аукционна къща, която в този момент предлага ментетата на Майстора.

Директорът на Кюстендилската изложба Валентин Господинов е безапелационен, че от всички лотове на " Ракурси “ с картини, атрибутирани като творби на Майстора, единствено рисунката е оригинал. Останалите седем платна не могат да се отнесат към творчеството на художника, а единствено наподобяват негови произведения. " Но както се знае, цените на копията са в десетки пъти по-ниски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР