Галерия Възраждане Ви кани на Българщина“ – изложба живопис на

...
Галерия Възраждане Ви кани на Българщина“ – изложба живопис на
Коментари Харесай

Проф. Иван Узунов с изложба в галерия Възраждане

Галерия Възраждане Ви кани на „ Българщина “ – галерия живопис на проф. Иван Узунов. Откриването е на 09.05.2023 година, вторник, от 18:00 ч. Творбите ще можете да разгледате онлайн, в салона на галерията, също по този начин на уеб страницата и на фейсбук страницата на галерията през идващите три седмици – до 29.05.2023 година

Гледайки картините на Иван Узунов ме обгръща дива носталгия. По живите в миналото села, по красивите къщи и махали, в този момент безлюдни. По огнището и простичкия чайник. Всичко това оживява в творбите на художника. Акварелната деликатност, по този начин позната от живописния почерк на Иван, все по този начин безотказно работи върху сетивата. Всичко в картините е някак замечтано, носталгично красиво и молитвено поетично.
Искаш да влезеш в пейзажите и там да останеш.

Творчеството на Иван Узунов от дълго време е територия на един по-добър свят, територия, предпазена от пошлостта, лошотиите и чернилката. Територия, благословена с гений, лиризъм, любов и състрадание.



Биография на Иван Узунов:

Роден през 1958 година в гр. Габрово. Завършил през 1982 година Факултета по изобразително изкуство при ВТУ “Св.св. Кирил и Методий ”. В момента е професор по живопис и началник на катедра “Живопис ”. Има осъществени над 30 независими изложения в България, Италия, Португалия и Сащ. Има участия в десетки общи изложения в България и чужбина. От 1991 година работи неведнъж в Италия, където осъществя пет монументални произведения в църквите „ Мадона де ла Салуте “ – Мазер, „ Сан Роко “ – Казоне, „ Сан Пиетро е Паоло “ – Кастелло ди Годего, „ Мадонна ди Глория “ – Белуно.

Награди:

2009 – Номинация за живопис от Национален конкурс “Алианц България ”, Русе

1999 – Награда на МОН за живопис, Национална галерия на художниците-педагози, В.Търново;

1997 –  Диплом от Папския нунций и Позлатен почетен плакет за композициите в църквата в Казоне, Италия.

1996  –  Позлатен почетен плакет за композициите в църквата Казоне, Италия.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР