Галерия Сердика представя първата самостоятелна изложба на Мая Иванова РОБИ

...
Галерия Сердика представя първата самостоятелна изложба на Мая Иванова РОБИ
Коментари Харесай

Галерия Сердика представя Роби на времето - първата самостоятелна изложба на Мая Иванова

Галерия Сердика показва първата независима галерия на Мая Иванова РОБИ НА ВРЕМЕТО, рисунка и графика, от 5 ноември до 6 декември 2019 година Мая е единствено на 23 години и към този момент има сериозна артистична история зад тила си, както и присъединяване й в коледната експозиция на Галерия Сердика „ 101 рисунки “. Тогава студенти от Националната художествена академия (НХА) и изтъкнати създатели демонстрираха взаимно свои произведения, а ползата към рисунките на Мая беше индикативен за нейния гений. Това е и главната причина Галерия Сердика, която към този момент завоюва своето съществено място измежду столичния артистичен хайлайф като изложба за модерно българско изкуство, да поддържа Мая Иванова и да курира първата й галерия.
Преди няколко месеца Мая приключва своята бакалавърска степен компетентност „ Графика ” в НХА, а сега продължава следването си в магистърска стратегия „ Илюстрация “ (НХА).
Ходът на времето постоянно е била тематика, която вълнува авторката още от дете. Интересно й е да следи по какъв начин хората към нея се трансформират,както душевен, по този начин и образно. В изложбата „ Роби на времето ” се откриват повтарящи се претекстове за времето, вълшебни пространства и мистериозни облици, с които тя показва своя вътрешен свят.
В изложбата„ Роби на времето ” ще бъдат показани рисунки и графики. Рисунките са основани през последните няколко години. Мая Ивановапроявява изчерпателен и пореден интерес към рисунката като употребява най-вече мекотата на въглена и молива за осъществяване на своите портрети и фигури. За концепцията на серията от пет графики „ Роби на времето ” Мая Ивановасподеля: „ Те са един мотив да се замислим за „ лентата на живота “ и по какъв начин мимолетността на настоящия миг го прави извънредно скъп, по какъв начин всяка една песъчинка от пясъчния часовник е значима ”. Графиките са в техника суха игла. Авторката избира тази техника, защото тя най-добре би предала фините линии и елементи от рисунките й. Мая Иванова работи със остарели типичен техники, които овладява и развива през годините, употребява персонални тематики и сюжети показани красиво и внимателно за публиката.
Мая Йорданова Иванова е родена 1996 година в Бургас. От дребна демонстрира интерес към образните изкуства и учи в паралелка по изобразяване. В годините се усъвършенства в региона на рисунката и усвоява графичните техники суха игла и линогравюра. Участва и взима награди в голям брой училищен състезания, като най-големия от тях е състезанието за образователна рисунка на НУИИ „ Илия Петров “ през 2014 година, където тя взима втора премия за очерк глава.
От 2015 година Мая Иванова е студентка в Националната художествена академия в София, компетентност „ Графика ”, в курса на доцент доктор Десислава Христова. През 2019 година продължава следването си в магистърска стратегия „ Илюстрация “ при доцент РегинаДалкалъчева и доцент Николай Цачев.
Участия в изложения и награди:
2019 година - " 20 години по-късно, още веднъж дружно – графични изкуства ", арт център Банкя
2018 година - Проект " Класна стая без спорове " на фондация " Партньори-България " за основаване на дизайн за учебници
2018 година - " 101 рисунки ", изложба Сердика
2018 година - Проект Студентски практики, проведен от научно информативен център " Българска енциклопедия " в креативен дом на Българска академия на науките, Варна
2018 година - " Съвременни осведомителни запаси – наличие и образно оформление " – Българска академия на науките
2017 година - Номинация в XIV общоакадемичен конкурс " Рисунка ", НХА
2014 година - Втора премия за очерк глава в състезанието за образователна рисунка на НУИИ " Илия Петров "
2012 година -Участие в състезанието " Васил Левски и Българското възобновление ", зала " Георги Баев " Бургас
2011 година - Първа премия в конкурса-изложба " Св.Трифон Зарезан " - община Сунгурларе
Галерия „ Сердика “ се намира на Женски пазар на ъгъла на бул. Стефан Стамболов и ул. Лозенград. „ Пазари Възраждане “ ЕАД е общинското сдружение, което стопанисва Женски пазар.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР