Галерия Лоранъ отбелязва 140 години от рождението на Владимир Димитров

...
Галерия Лоранъ отбелязва 140 години от рождението на Владимир Димитров
Коментари Харесай

Непоказвани творби на Майстора в галерия Лоранъ

Галерия " Лоранъ " отбелязва 140 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора, един от най-големите български живописци. Изложбата в салона на ул. " Оборище " 16 в София показва непоказвани произведения от сбирката на галерията. Присъстват одухотворени живописни портрети, голямо- и малкоформатни рисунки на известни живописни произведения, планове за плакати и приложна графика, научи ДУМА от Марияна Аврамова и Лаврен Петров, чието показване на изложбата обрисува акцентите в нея.
Актуално звучене с днешната комплицирана интернационална обстановка демонстрира планът за афиш върху амбалажен картон " Да живее мирът сред народите ". Посланието, ясно и недвусмислено, се съдържа освен в надписа, само че и в образността. Използвани са универсални знаци и жестове, гълъба на мира, деца с вдигнати в молитвена поза ръце и други
Друго произведение, с приложна устременост, заслужава изключително внимание поради модерното си пластично решение. То показва двоен портрет на Георги Димитров, евентуално първичен план за афиш. Творбата е необичаен пример от българското изкуство, основана с пропагандна цел, която се разминава с правилата на нормативната хармония от края на 40-те години на ХХ век. Несъмнено е част от епохата, в която е основана, и в това време стои свободомислещо. Изненадва ни хрумването да бъдат съчетани два разноцветни контурни силуета, обрисувани единствено в региона на сянката и полусянката на персонажа. Това основава темп, придвижване и дълбочина в композицията, само че и плакатност. Очертанията припомнят украсителен орнамент и придават суровост на изражението.
Истинските акценти в експозицията намираме измежду богатите на характери портрети, в които преобладаващата част от моделите са близки, другари и познати на художника. Три от тях имат сходни пластични характерности, само че са предадени с умерена доза експресия.
Дамският портрет на жена с тъмнокафяво палто от 20-те години на ХХ век е най-ранната творба в изложбата. Главата на дамата е изрично изведена като тоналност в синхрон с фона и е с мека пастелно-сива моделировка.
Творбата " Момичета измежду макове " спада към детските портрети с декор от цветя. Композиции, които в творчеството на Майстора са знак на деликатност, прохлада, младост и напредък. Картината има скъпа фамилна история и постъпва в сбирката ни от Хърватска след дълги договаряния. Миналото й е обвързвано със ориста на доктор, който обича изкуството и я получава като подарък в средата на 30-те години на ХХ век от свои признателни пациенти, които я имат от Майстора. Собственикът я пази години наред, закачена на едно и също място в къщата. Неговата внучка помни историята, траяла повече от 80 години, и я споделя с ненаситност. Успех за екипа на галерията е, че върна платното в родината, като пътува до Загреб и го откупи.
Част от експозицията са две голямоформатни рисунки, които съставляват подготовки за известни живописни платна. Първата е прелиминарен картон за работата " Баба Митра от с. Дивля ", известна ни от Кюстендилската художествена изложба. Следващата е рисунка с въглен върху амбалажна хартия на дъртак, носещ мотика със дамаджана на рамо, подготовка за " Селянин с мотика " от СГХГ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР