Галерия Капана“ свети с приглушената светлина на магическите акварели, рисувани

...
Галерия Капана“ свети с приглушената светлина на магическите акварели, рисувани
Коментари Харесай

Акварелна земя на Васил Чакъров в „Капана“

Галерия „ Капана “ свети с приглушената светлина на магическите акварели, рисувани от един едва прочут български създател, който аудитория и експерти занапред с удивление откриват.

На двата етажа са подредени 109 негови произведения, селектирани приживе от доцент доктор Ружа Маринска, чиято работа по подготовката на пловдивската експозиция „ Тиха земя “ продължи изкуствоведът Анелия Николаева.

По време на откриването на изложбата на 28 април тя акцентира, че актуалната галерия на самоковския художник Васил Чакъров (1934 – 2018) е част от поредност изложения, стартирани от доцент Маринска – най-ревностния негов откривател, която е създател на концепцията творчеството му да бъде показано всеобхватно.

Изключителната заслуга този комплициран план да се реализира поетапно се дължи на цялостната отдаденост на наследниците на художника – брачната половинка му Цветана, сина му Росен Чакъров, щерка му Домника Чакърова – Даскалова и на техните фамилии.

Роден в кюстендилското село Багренци през 1934 година, приключил Учителския институт в Дупница през 1955 година, Васил Чакъров поделя целия си живот сред учителстването в самоковски учебни заведения и разгръщането на художническия си гений в своето малко ателие от няколко квадратни метра. Несъмнената заложба, която носи, той развива с рядка непримиримост и неизменност.

Както уточни Анелия Николаева „ самият художник възприема себе си главно като живописец, без значение от това, че е изкушен от карикатурата и шаржа, както и от кавалетната графика. “ Представените в изложба „ Капана “ акварелни произведения са блестящо удостоверение на финото му картинно възприятие. „ Акварелът е базовият материал, който го предизвика и с който, какато самичък споделя, „ се бори “. Специалистите дефинират техниката му като работа „ мокро в мокро “, на което се дължи характерната дифузност на облика и пластичната форма, само че създателят влага и свои софтуерни тайни.

„ Тиха земя “ е надписът на пловдивската галерия, предпочетен от кураторите измежду заглавията на неговите картини, защото „ метафизичен съдържа отношението към света към създателя и мястото му в този свят, ролята му да го пресъздава по собствен самостоятелен облик. Това, което зрителят  усеща, е единението на художника с космоса. “ Сюжетите са взети от неговия роден кюстендилски край, само че в действителност множеството произведения са лишени от географска конкретика, „ контактът на Васил Чакъров със заобикалящата го реалност минава през персоналните му метафизичен прекарвания, размишления, настройки за света, за това, че индивидът е една прашинка. “(А.Николаева)

Независимо че Васил Чакъров взе участие в изложбения живот на страната от 1965 до 2017 година, той докрая остава правилен на решението си да не бъде очебийно изявен пред публиката. Скромен и интровертен, той възприема творчеството като извънредно персонално прекарване, а изкуството като път настраданието. Може би по тази причина при до момента с неговите картини се реализира това прекарване, което той е споделял с щерка си Домника: „ В изложбата да се влиза като в остаряла селска черква и да се остави сърцето да говори… “

„ Картините са разпокъсаната душа на моя баща “ споделя и до през днешния ден детското си просветление Домника. Но има и различен детски надпис, оставен преди десетилетия на стената в бащиното ателие от Росен Чакъров: „ За моя баща: Ура! “

Гост на откриването беше и Стефан Стоянов – заместник-кмет на Пловдив по обучение, бизнес развиване и европейски политики.Изложбата може да се прегледа до 28 май.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР