„Галъп интернешънъл“ провери отношението към поредица твърдения, превърнали се в

...
„Галъп интернешънъл“ провери отношението към поредица твърдения, превърнали се в
Коментари Харесай

Проучване: Половината българи в един глас: Костов е виновен за съсипията в държавата

„ Галъп интернешънъл “ ревизира отношението към поредност изказвания, трансформирали се в крилати изречения или откровени клишета в десетилетията след 1989 година, а и преди този момент.

Оказва се, че огромна част от тях се споделят необятно – без значение дали става дума за щампа по инерция, или пък са истина.

Близо три четвърти от пълнолетните българи споделят известната (само)иронична фраза от обществените мрежи: „ унищожиха я тази страна “. Почти всички са уверени, че у нас има мафия. Единственото по-сигурно от това е единствено, че преди доматите са били същински – за разлика от в този момент.

Над 70% намират, че преходът у нас в действителност не е приключил. Все отново, единствено 42% споделят „ в никакъв случай няма да се оправим “. Но пък цели три четвърти споделят постоянно чуваното самообвинение „ манталитетът у нас е неприятен “.

По 54% считат, че всички са маскари или че демокрацията ни е лишила доста. 45% са тези, които считат, че при Живков е било по-добре, само че има и цели 33% което нямат мнение.

По-скоро липса на ясно мнение демонстрира и въпросът за ролята на Държавна сигурност. 49% от интервюираните са съгласни за основната фраза „ Костов е отговорен “.

Данните са от провокативен сондаж на „ Галъп интернешънъл “, извършен „ лице в лице “ сред 1 и 8 ноември, измежду 835 пълнолетни българи.

Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е част от ежемесечната стратегия за самостоятелни изследвания „ лице в лице “, която към този момент близо 30 години пита българите всеки месец за значимите неща.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР