Гълъб Донев ще остане на премиерския пост и в следващото

...
Гълъб Донев ще остане на премиерския пост и в следващото
Коментари Харесай

Румен Радев: Гълъб Донев остава премиер, изборите може да са през април

Гълъб Донев ще остане на премиерския пост и в идващото служебно държавно управление, разгласи президенттът Румен Радев в изявление за радио “Дарик “. С това той разсея спекулациите за допустимо покачване на известния вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов.
“Следващият нов длъжностен министър председател ще бъде остарелият длъжностен министър председател “, разгласи Радев. Неговата оценка за служебното държавно управление е, че то е “контрапункт на феодализацията и застоя “.
В същото време президентът даде индикации, че ще насрочи изборите за началото на април. Той сподели, че е получил информация от изборната комисия, че няма да има обезпечена хартия за бюлетините, в случай че изборите се проведат на 26 март. Тогава се сменя и времето, която можело да провокира логистични проблеми и за машините.
На въпрос дали цели избори през април, Радев отговори по този начин: “Моята цел е да има оптимално добра организация на тези избори. Максимално бързо да се движим към тях и да не губим време “, сподели президентът.

Скандалът с Nexo оказва въздействие
В изявлението президентът Радев призна, че почналото от прокуратурата следствие тъкмо преди връчването на третия мандат, е оказало своето въздействие.
“Няма да отхвърлям, че абсурдът сNexo имаше и продължава да има капацитет да се намеси интензивно в българския политически живот, в това отношение да направи невъзможна една коалиция и ръководство ”, сподели Радев.
“Когато се взема решение за връчване на мандат, се проучват всички вероятни обстановки, проучват се аргументите, които биха могли да доведат до взривяване на една коалиция в нейния зародиш “, добави той.
Радев споделя, че “Демократична България “  е имала своите привидни шансоведа получи мандат за сформиране на държавно управление, само че лозунгът на Христо Иванов “никога ГЕРБ “ е оказал въздействие.
“Вие знаете, че в последните години господин Христо Иванов говореше непрестанно, че ГЕРБ и Движение за права и свободи би трябвало да бъдат сложени в карантина за дълги години, вдигаше се лозунгът „ в никакъв случай ГЕРБ “. Когато ГЕРБ направиха и изпревариха с интензивност предлагането към “Демократична България “ да се сформира в държавно управление, в тази ситуация управлението на “Демократична България “ по-скоро резервира безмълвие, не сподели “не “. Това беше смяната. Имаше несигурност, само че за първи път то не сподели “не “. Това неказване на “не “ породи основателни терзания, че може би огромна част от електората на “Демократична България “ ще отлети при едни избори, в случай че не успее това държавно управление да се сформира. И ние виждаме, че незабавно по-късно господин Христо Иванов сложи изискване – ще има държавно управление, в случай че се договорят, в случай че се схванат ГЕРБ и “Продължаваме Промяната “ “, изясни Румен Радев.
Президентът добави, че когато е приел върнатия мандат от “Продължаваме Промяната “, той е разискал този въпрос с представителите на партията. Стана ясно, че няма късмет за държавно управление.
Държавният глава сподели, че е имал пет варианти, от които да избира при връчването на третия мандат.
“Аз съм търсил решение и най-голямата опция. „ Български напредък “ демонстрираха, че са подготвени на всичко, подготвени са на колаборация с всеки, само че това е партията с минимален брой депутати, която към момента търси своята политическа физиономия. Шанс би имала всяка една от другите партии, само че аз съм търсил партията, която има най-големият късмет “, добави Радев.

Ерозира доверието в парламентарната република
“На идващите избори политическото пространство ще е фрагментирано и ръководството ще би трябвало да бъде съдружно. Пак ще има битка за министерски кресла. Служебното държавно управление стартира да осъществя една по една платформите на политическите партии, изтривайки ги от техните диплянки “, сподели Радев
Той установи, че ерозира доверието на българското общество към парламентарната република, като хората с всеки избор се отдръпват от ден на ден от изборните урни.
Според него огромната причина за тази политическа рецесия еневъзможността на партиите да реализират единодушие и компромис
“Истинският произход на рецесията е, че партиите не желаят да носят отговорност да ръководят по време на рецесия. Когато партиите не желаят да излязат от своите окопи, а мислят за идващите избори, това разколебава обществото “, сподели Радев
“Никой не желае да ръководи по време на тежки рецесии, с цел да не губи електорат. Затова се оставят нещата в ръцете на служебното ръководство “, изясни президентът.
Според него е неправилно подложен въпросът какво България загуби от ръководството без парламент през последните съвсем 2 години.

Какво завоюва България...
“Какво завоюва, а не какво загуби (трябва да е въпросът). Това, което губи е упованието на нашите сътрудници за всички стъпки, които касаят нашата европейска интеграция, да видят дълготраен сътрудник. В момента подобен политически индивид няма “, съобщи Радев и добави: “Къде е политическият индивид, който може да очертае дълготрайна визия? “
Според него е ясно какво се губи. „ Губим от обстоятелството, че още веднъж няма да имаме парламент, а ни чакат значими закони, които по този начин и не съумя да одобри този парламент. Това са закони за интеграцията ни в Европа, за Шенген “, съобщи Радев.
В същото време той сподели, че с помощта на напъните на служебното държавно управление България може да стане член на Шенген през октомври.
“Получихме самопризнание от всички сътрудници, задачата е октомври тази година. Парламентът също би трябвало да поеме своята отговорност и да одобри нужните два закона. Шенген ще има голямо ползотворно въздействие върху нашата стопанска система, върху вложенията. Ще избегнем унизителните опашки по КПП-та, които изрично би трябвало да се отстранен “, казаРадев.
В отговор на въпроса засъдебната промяна, Радев сподели, че за нея все не остава време.
“Трябва да преминем към действителни дейности, а не да демонстрираме подготвеност за битка с корупцията “, разяснява той
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР