Гълъб Донев може да е следващият премиер на България. Източник

...
Гълъб Донев може да е следващият премиер на България. Източник
Коментари Харесай

Гълъб Донев наследява Кирил Петков като премиер?

Гълъб Донев може да е идващият министър председател на България. Източник обвързван с президента, разяснява, че „ май натам отиват нещата “, оповестява „ Флагман “. Донев е гласен за министър-председател на евентуалното служебно държавно управление поради изгледите актуалният парламент да не може да излъчи различен кабинет. Името му към този момент се стартира от някои медии.

В момента Гълъб Донев е секретар на президента по демография и обществени политики.

Близки до президента разясняват, че Донев би бил добър избор. Описват го като много балансиран и консенсусен, което било значимо в актуалната напрегната политическа конюнктура. Освен това бил потвърдено предан на президента.

Гълъб Донев е роден през 1967 година в София. Завършва 35-та Руска езикова гимназия в столицата. Придобива магистърска степен по финанси в УНСС и по право в Русенския университет „ Ангел Кънчев “. Специализира Бизнес и мениджмънт в УНСС, написа в формалната му биография на уеб страницата на президентството.

Според Уикипедия обаче Донев е приключил и политически профил във Военновъздушното учебно заведение „ Георги Бенковски “ в Долна Митрополия. Такъв профил във военните учебни заведения имаше по време на тоталитарния режим преди 1989 година

До момента е бил три пъти длъжностен обществен министър.

През 2017 година Донев бе част от държавното управление на Огнян Герджиков, назначено незабавно след встъпването на Румен Радев в първи президентски мандат.

От май до декември 2021 година, в идващите две служебни държавни управления, Гълъб Донев бе заместител министър-председател по икономическите и обществените политики и длъжностен министър на труда и обществената политика. Тогава бе сътрудник на сегашния министър председател в оставка Кирил Петков, който бе длъжностен министър на стопанската система.

Донев има богат опит на основни, в това число политически, позиции в държавната администрация и то при разнообразни управляващи – по времето на Национална движение „Симеон Втори", Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, както и при ГЕРБ.

От 2005 до 2006 година е и.д. основен секретар на Министерството на труда и обществената политика. От 2007 до 2009 година е член на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт. През 2008 година става ръководител на Надзорния съвет на Националния институт за помиряване и арбитраж.

От 2001 до 2007 година Гълъб Донев е шеф на дирекция “Условия на труд и ръководство при кризи” в Министерството на труда и обществената политика.

От 2007 до 2009 година е изпълнителен шеф на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “, а през 2009 година става зам.-председател на Държавна организация „ Държавен запас и военновременни запаси”.

От 2014 до 2016 година е заместник-министър в Министерството на труда и обществената политика. Тогава на власт бе кабинетът " Борисов 2 ", а министър на труда бе Ивайло Калфин от АБВ. Донев станал зам.-министър по предложение на Калфин, като не е бил политическа квота, увери пред " Флагман " някогашният министър.

Сред длъжностите, които заема по-късно, са зам.-директор на дирекция „ Административно и осведомително обслужване “ и зам.-директор на дирекция „ Вътрешен одит “ в Министерството на защитата.

Донев е назначен за секретар по обществени политики и опазване на здравето на президента на Република България с декрет №120 от 9 май 2017 година Във втория мандат на президента е назначен за секретар по обществени политики и опазване на здравето с декрет №19 от 22 януари 2022 година Преназначен е на длъжността секретар по демография и обществени политики с декрет №97 от 30 март 2022 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР