Гала, която винаги следи ежедневния новинарски поток в предаването си

...
Гала, която винаги следи ежедневния новинарски поток в предаването си
Коментари Харесай

Гала страда заради протестите в САЩ

Гала, която постоянно следи ежедневния новинарски поток в предаването си „ На кафе ”, не подминава нито пандемията с Ковид-19, нито митингите в Съединени американски щати против расизма и полицейското принуждение, които не престават към този момент седмици наред и към този момент на няколко пъти се стигна до конфликти сред стачкуващи с органите на реда, видя HotArena.

Водещата не влиза в детайлни мнения и изложение на персонална позиция, въпреки че сигурно има такива.
 

Всяка вест за обвиняване в полицейско принуждение в Съединени американски щати и възходящата вълна от митинги евентуално препращат Гала към скръбта по племенника й. Георги Пенев, синът на брата на водещата – Петър, бе убит от служител на реда в градчето Фредония на 10 декември, 2018 година Злощастната новина стигна до България дни преди Коледа. Тогава Гала незабавно тръгнала за Съединени американски щати, с цел да поддържа брат си и фамилията му, поради което и отсъстваше от екран.

Водещата на предаването „ На кафе ” не приказва по тематиката, когато се завърна. Не го прави и в този момент, когато в Съединени американски щати митингите против полицейско принуждение и расизъм ескалират. Масовата вълна от неодобрение, която стигна до вълнения, обхвана Съединени американски щати, след убийството на Джордж Флойд на 25 май, 2020 година в Минеаполис. Джордж Флойд, който е афроамериканец, умира при задържането му от чиновници на реда. Полицейският чиновник Дерек Шовин задържа с коляното си врата на Флойд, който лежи с белезници на земята, в продължение на 8 минути и 46 секунди.

Тези дни нова вълна от митинги и вълнения обхвана Съединени американски щати, след ново ликвидиране на афроамериканец при полицейски арест. Трагичният случай се случи в Атланта. След малко блъскане с служители на реда, 27-годишният Рейшард Брукс сграбчва електрошоков револвер от един от чиновниците на реда и побягва. Друг служител на реда го прострелва съдбовно. Стрелецът е уволнен, а другият служител на реда е отхвърлен от оперативна активност. Ерика Шилдс, началник на полицията в града, подаде оставка и сервира извинения. Това е вторият случай в Съединени американски щати, който катализира всеобщи митинги против расизма и полицейското принуждение.

Племенникът на Гала умира също при опит за арестуването му органите на реда . На 10 декември, 2018 година в градчето Фредония е служители на реда се отзоват на сигнал от жители. В къща на ул. „ Либърти ” в банята на втория етаж се бил барикадирал млад мъж. Полицай и пожарникар се пробвали да го измъкнат.

Младежът отказвал да отвори вратата дълго време. В един миг излязъл с нож в ръка и побягнал. Самият той имал прорезни рани по гърдите. Според публикуваната информация на алеята пред къщата служителят на реда извикал на младежа да спре, само че след неподчинението му стрелял. Младежът умрял. По-късно трагичната новина стигна до България с пояснението, че жертвата е Георги (Джордж) Пенев, наследник на брата на Гала – Петър, който живее от дълго време в Бъфало, Съединени американски щати със фамилията си и има личен бизнес. Мария, сестрата на Георги, написа: „ В 2 ч. през нощта на 11 декември ме разсъни звънът на телефона. Полицай ми сподели, че моят брат Джордж, прочут на по-голямата част от Бъфало като Пенев, е бил прострелян четири пъти в гърдите от служител на реда от Фредония в понеделник, 10 декември в 1:30 ч. следобяд. Полицаят нямало да бъде упрекнат в нищо ”.

Мария споделя мемоари с брат си, разказва какъв брой превъзходен човек е бил и какъв брой доста другари е имал. Те изказваха съболезнования, споделяха усещания, истории, мемоари с Георги в мнения в страницата, в която Мария писа, както и в обществените мрежи. „ Той имаше удивителната дарба да се схваща с всекиго. Толкова обичаше братовчедка ни Мари (това е дъщерята на Гала - б.р.), че когато родителите ни му съобщили, че ще има сестра, той настоял да кръстят и мен Мари ”, написа още Мария. Тогава тя споделя и мемоари за брат си, след което изясни, че събира пари за погребението и за разноските за юрист.

В обществените мрежи Мария продължава да споделя фотоси с брат си и прочувствени постове. Не пропуща датата на нещастието – 10 декември, и тази на рождения му ден – 12 март, написа Уикенд. 
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР