Гаф. 24 Часа: Наказват чиновниците, объркали класирането за гимназиите в

...
Гаф. 24 Часа: Наказват чиновниците, объркали класирането за гимназиите в
Коментари Харесай

Най-големият ни успех е европерспективата пред Западните Балкани; ГЕРБ вдига акциза на бездимните цигари в нарушение на закона

Гаф.

" 24 Часа ":

Наказват служителите, объркали класирането за гимназиите в София

Гаф с първото класиране за елитните гимназии в София побърка родители и седмокласници през вчерашния ден. Неправилно се оказа изчислен балът в 4 учебни заведения.

Вместо математиката от външното оценяване да се утрои, тя е била взета веднъж

Така елитното Технологично учебно заведение " Електронни системи " към Техническия университет внезапно се оказа на 28-о вместо на 4-о място. Погрешно балът за там бе изчислен на 256,500 вместо на действителните 419 точки.

Грешки има при пресмятане на бала и в Софийската професионална гимназия по електроника " Джон Атанасов ", както и за една паралелка в Националната природо-математическа гимназия и гимназията по архитектура, строителство и геодезия (бившия Строителен техникум).

Така, откакто в 10 часа класирането беше качено на уеб страницата на министерството на образованието, към час по-късно беше свалено, с цел да се поправя грешката. В 10,30 пък шефката на Регионалното ръководство на образованието в София-град Ваня Кастрева разгласи пред медиите сбърканото класиране. После то отново бе качено, този път обаче без столичните учебни заведения. А в 14,30 медиите бяха свикани отначало, с цел да се изясни какво се е случило.

Отчет.

" Монитор ":

Борисов пред Екологичен потенциал: Най-големият ни триумф е европерспективата пред Западните Балкани

Поставихме си 4 целта и постигнахме триумф и прогрес по всички. Най-големият ни триумф е слагането на европейската вероятност пред Западните Балкани. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на чуването си в Европарламента по отношение на резултатите от БГ председателството на Съвета на Европейски Съюз.

Не може да има мир и разцвет на континента, без Европа да бъде обединена, уточни той и още веднъж напомни, че сигурността на Европа минава през стабилността на Западните Балкани.

Нашите старания дадоха резултат, сподели Борисов. В тази връзка той изброи съглашението сред Скопие и Атина за името, което по думите му било " историческо достижение ", решението за започване на договаряния с Македония и Албания за присъединение към Европейски Съюз и не на последно място контракта за добросъседство сред България и Македония, с което сме отворили тематиката за Западните Балкани. " Ние сме прагматични. Работихме доста за свързването на района ", разяснява още Борисов. По думите му построяването на коридорите 4,8,10, на жп линии и пристанища ще вдигнат разцвет и Брутният вътрешен продукт на задачите Западни Балкани.

Акциз.

" Сега ":

ГЕРБ подвига акциза на бездимните цигари в нарушаване на закона

В средата на годината в нарушаване на закона ръководещите се канят да покачват данъци. Депутати от ГЕРБ и " Обединени патриоти " отпред с ръководителя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова внесоха тези дни промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища, които плануват още от 1 октомври да се завиши акцизът за нагреваемите тютюневи произведения, така наречен бездимни цигари.

Само преди година Народното събрание вкара акцизна ставка за този нов артикул, като го приравни с нарязания тютюн със ставка от 152 лв. за кг. Сега се предлага те да се таксуват като класическите цигари - с твърда сума на 1000 къса и % от продажната цена. По сметките на вносителите по този начин акцизът ще доближи 3.54 лв. за кутия.

Нагреваемите цигари се продават у нас от към година и се отличават от елементарните с това, че тютюнът в тях не гори, а единствено се нагрява от специфични електронни устройства и се трансформира в аерозол, което съгласно производителя го прави по-малко нездравословен за здравето. В момента на пазара у нас има регистриран единствено един тип нагреваеми тютюневи произведения - устройството на " Филип Морис " IQOS и тютюневите стикове за него. По данни, представени от самата Менда Стоянова, пазарният му дял е 1.4%. В множеството европейски страни тези произведения се таксуват, както до момента у нас - като нарязания тютюн. Така България ще стане първата страна в Европейски Съюз, която вероятно ще третира нагреваемите цигари като елементарните. Общ европейски правилник няма. Заради ниския дял на тези произведения той може да бъде обсъждан вероятно през идната година.

Бързането с измененията в закона незабавно породи подозрения за лобизъм. Досега постоянно е спазвано правилото данъци да не се трансформират в течение на годината, защото това би затруднило компаниите и елементарните данъкоплатци да възнамеряват активността и бюджетите си.

Закон.

" Дума ":

Съвет за електронни медии не желае Закон за българския език

Не е належащо приемането на обособен Закон за българския език - това е мнението, което Съветът за електронни медии ще изпрати до Народното събрание. На вчерашното си съвещание членовете на медийния регулатор разискаха проектозакона за българския език, импортиран от групата на " Обединени патриоти ". Председателят на Съвет за електронни медии София Владимирова заключи пред БНР, че Законът за радиото и малкия екран дава гаранции за потреблението и опазването на българския език. " Категорична съм, че регулаторът не е отстъпвал от уговорката си да следи, като в това време е изцяло наясно с динамично разрастващата се медийна среда, и ние не можем да не си даваме сметка, че медиите се развиват. Езикът също. Той е жива конструкция и също се развива. Без подозрение двата публични доставчика, Българска национална телевизия и БНР, не отстъпват от уговорката си да утвърждават българския език и да канят в своите излъчвания посетители, които да спомагат за тази концепция ", твърди Владимирова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР