Гади ми се, когато чуя кой е носител на Нобеловата

...
Гади ми се, когато чуя кой е носител на Нобеловата
Коментари Харесай

Албания премиер: Гади ми се от тазгодишния Нобелов лауреат за литература за 2019 г.

Гади ми се, когато чуя кой е притежател на Нобеловата премия за литература за тази година. Това е написал албанският министър председател Еди Рама в Twitter, съобщи РИА Новости.

Министър-председателят в Тирана е отправил остри рецензии към хората, които са присъдили най-престижния приз за достижения в словесното творчество на австрийския публицист Петер Хандке. "Нима в Скандинавския полуостров толерират расизма, като дават отличие на човек, намерено защитавал геноцида против албанците? ", е попитал реторично балканският политик.

Авторът от членката на Европейския съюз е бил гневен критик на интервенцията против Съюзна Република Югославия на НАТО (сегашните страни Сърбия, Черна гора и Косово) през 1999 година Той е правил изявления в поддръжка на Белград за политиката му по отношение на албанците в някогашната сръбска провинция. Австриецът също е участвал на погребението на умрелия през 2006 година някогашен сръбски президент Слободан Милошевич.

Новината за Нобела на Хандке е била посрещната с наслада в Сърбия. "Наградата е отишла в ръцете на верния човек. Аз се веселя и за Хандке, и за Олга Токарчук (полската писателка, оповестена през вчерашния ден за лауреат Нобеловата премия за литература за 2018 г.) ", е декларирал сръбският създател Драган Великич.

Хандке е благодарил на похитителите си измежду сърбите. Аз се веселя, че сърбите не се интересуват единствено от Новак Джокович, е показал още той, представен от белградското радио Б92.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР