Габровският скулптор Адриан Новаков ще изработи пластичната фигура на Пенчо

...
Габровският скулптор Адриан Новаков ще изработи пластичната фигура на Пенчо
Коментари Харесай

Габровец ще извае скулптората на Пенчо Славейков в Трявна

Габровският ваятел Адриан Новаков ще създаде пластичната фигура на Пенчо Славейков пред родната му къща в града. Новаков е спечелил оповестения от общината конкурс за абстрактен план и статуя на Славейков, седнал на скамейка. Това оповестиха от общината.

Скулпторът ще получи парична премия от хиляда лв. и ще му бъде предоставено да реализира плана. На второ място е класиран Веселин Костадинов от Варна, който ще получи сумата от 500 лв., а третата премия от 300 лв. е за Велизар Захариев от Севлиево.

Резултатите от състезанието са оповестени от назначена със заповед на кмета комисия, членове на която са експерти от локалната администрация и от Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа ". Били са отправени писмени предложения към четирима одобрени скулптори за присъединяване в състезанието, трима от които са изпратили документи и произведения за надпреварата.

От общината припомниха, че първото подаяние за паметника пред Славейковата къща е било направено от Карен Бейлерян, спечелила премията на публиката, в размер на 500 лв., от литературния конкурс на името на Петко и Пенчо Славейкови през 2017 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР