Габровският драматичен театър кани публиката на представлението Салиери“ на режисьора

...
Габровският драматичен театър кани публиката на представлението Салиери“ на режисьора
Коментари Харесай

Габровският театър кани публиката на представлението „Салиери“

Габровският трагичен спектакъл кани публиката на представлението „ Салиери “ на режисьора Петринел Гочев, оповестиха от културната институция.

То ще се състои на 27 януари, от 19:00 часа на огромна сцена в държавна такса „ Рачо Стоянов “. Създадено е по пиесата „ Амадеус “ от Питър Шафър в превод на Мария Змийчарова. Постановката е една от последните на режисьора с габровската натрупа и е от най-новите в репертоара на театъра.

Спектакълът е отличен с три награди от XII-я Открит сценичен фестивал „ Хомо луденс “ в украинския град Николаев през октомври 2021 година Експертно жури от театроведи, режисьори и артисти присъди две награди за „ най-хубав театър “ и за „ най-хубава мъжка роля “ на артиста Димо Димов. Алтернативното жури на публицистите също отличи Димо Димов с премията „ най-хубава мъжка роля “.

Участват актьорите Димо Димов - в ролята на Салиери, Таня Йоргова и Петко Петков - разнообразни персонажи от обкръжението на Салиери и със специфичното присъединяване на пианистката Инес Симеонова.

Тя извършва музиката в спектакъла онлайн на две пиана. Включени са фрагменти от творчеството на Моцарт - „ Дон Жуан “, „ Вълшебната флейта “, „ Сватбата на Фигаро “, „ Реквием “, „ Меса “, втора част от „ ХХIII концерт за пиано “, част от сонатите.

Освен тях публиката ще чуе осъществяването ѝ на втора част от „ Концерт за пиано и оркестър “ от Антонио Салиери, къси фрагменти от творбите на Хендел, Й. С. Бах и Шопен. Художник и сценограф на представлението е Гергана Лазарова – Рънкъл, а фотограф е Росина Пенчева.

Обратно на зрителските упования главно настоящо лице в постановката е фигурата на Антонио Салиери. Публиката става очевидец на неговата изповед, смирение и спор с Твореца.

Присъствието на Моцарт е отчасти прегледано и служи като декор на цялостния роман на Салиери. Петринел Гочев не изследва общопознатото противоборство сред величието на гения и завистта на посредствения музикант.

Отива доста по-далеч - в полето на моралното: личната рефлексия на посредствения музикант Салиери, който единствен има способността да оцени величината на гениалността на Амадеус. Двамата герои стават невъзможни един без различен - съществуването на единия обуславя разбирането за другия.

През режисьорския си прочит Гочев демонстрира трагизма в личността на Салиери - кадърен музикант, постигнал всичко с изпитание и естествената му злоба към лековатото консумиране на гения на Моцарт. Амадеус като че ли поради гения си получава всичко наготово.

Тази вътрешна битка поражда тематиките за завистта, отмъщението, злонамерената щета, самозаблудата за въздадена правдивост и изкривяването на концепцията за положителното. Всичко това минава през преосмисляне на човешката природа, моралните правила и етични правила, концепцията за Бог като поръчител на персоналното човешко реализиране.

Това „ скъсване “ и преобразяване в облика на Салиери е една от най-силните функции на артиста от габровската натрупа Димо Димов. Специално за представлението той разучава творбата „ Фантазия “ от Моцарт, което извършва онлайн в спектакъла.

Актьорът работи с режисьора Петринел Гочев от 2013 година до момента. Участва в седем негови постановки: „ Ромео и Жулиета “, 2013 година, „ Жана д’Арк “, 2015 година, „ За Първото българско царство: Отшелника “, 2018 година и „ Свекърва “, 2019 година, „ Салиери “, 2020 година, „ Под игото - 1894-та “, 2020 година и „ Моби Дик “, 2021 година

Спектакълът „ Салиери “ има две участия в интернационалните театрални фестивали - „ Сцена на кръстопът “ на Драматичен спектакъл – Пловдив през септември 2021 година и „ Хомо луденс “ в Николаев, Украйна през октомври 2021 година

Габровската режисура е показана също и на сцената на Народен спектакъл „ Иван Вазов “ през декември 2020 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР