Габрово. С редица мероприятия на връх Шипка бяха отбелязани епичните

...
Габрово. С редица мероприятия на връх Шипка бяха отбелязани епичните
Коментари Харесай

България отбеляза 140 години от Шипченската епопея

Габрово. С редица мероприятия на връх Шипка бяха маркирани епичните августовски боеве за свободата на България преди 140 години. Отбраната на Шипченския проход е може би една от най-героичните и решаващи борби с присъединяване на Българското опълчение по време на Руско-турската Освободителна война (1877-1878г.) Сраженията се водят от 21 до 26 август 1877 година сред бранителите на прохода, намиращи се под командването на ген. Столетов и войската на Сюлейман паша, която ги превъзхожда по бройка. Тези героични боеве и подвигът на българските опълченци остават в историята ни с името Шипченска епопея. Паметникът на свободата на връх Шипка е открит тържествено и осветлен на 29 август 1934г.
За поредна година на историческият връх бе осъществена възстановка на тези значими за нашата история събития. Честванията започнаха с литургия в храм-паметника „ Рождество Христово “ в град Шипка и туристически поход към върха, който потегли от двора на църквата. Стотици деца, младежи и възрастни изкачиха през днешния ден на историческия връх Шипка, с цел да почетат паметта на починалите и да вземат участие в националните тържества във връзка годишнината от Шипченската епопея. По обяд президентът и висш главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев одобри почетния строй на Националната гвардейска част, а заупокойна молитва в памет на починалите български опълченци и бойци от съветската войска отслужи Великотърновски митрополит Григорий. Историческото стълкновение на връх Шипка беше пресъздадено от Национално сдружение „ Традиция “, а командирът на сдружението подари сабя на българския държавен глава. В формалната гала, наред с президента и ръководителя на националното заседание, участваха дипломати, народни представители, регионални шефове, кметове на общини, общественици. На историческия връх, президентът съобщи, че преди година е избрал да стартира предизборната си акция точно от вр. Шипка, тъй като смята, че българските опълченци по решителен метод са посочили какво е да служиш със мъжество и всеотдайност на българската идея. Президентът прикани българите да се управляват от техния образец, въпреки че времената са други. „ Новите времена носят нови морални тествания. Днес, ние с вас още веднъж сме тук, с цел да се преклоним пред тези храбреци, които с анонимния си героизъм отстояха прохода Шипка, онази врата, през която влезе българската независимост “, акцентира президентът.
Вечерта президентът Румен Радев одобри почетния строй на Националната гвардейска част на площад „ Възраждане “ в Габрово в чест на 140-годишнината от Шипченската епопея. Официалната стратегия завърши със слово на президента и тържествена проверка-заря.
В словото си президентът Румен Радев съобщи, че Шипка със своите урви, орди и крясъци " Ура " е нашата национална епопея и капитал на историческо достолепие, който няколко хиляди доблестни мъже завещават на нас, потомците. Държавният глава означи, че свободата, суверенитетът, достолепието, единението са обвързване на всяко потомство и в случай че не го осъзнаваме, в случай че позволяваме да пилеем този исторически капитал, това постоянно е в наш личен ущърб.
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев също изкачи историческия връх и взе присъединяване в честванията на годишнината. Главчев съобщи, че връх Шипка е знак на единството на българите. По думите му точно тук би трябвало да покажем националното съединяване. „ Когато има национални дела е хубаво да се сплотяваме, с цел да вървим напред като народ и страна “, сподели още ръководителят на Народното събрание. Димитър Главчев сподели още, че на този ден отдаваме респект освен към починалите в боевете за национално избавление българи, само че и към бойците от съюзнически страни, дали живота си за свободата на България. Той разяснява, че по традиция българо-руските връзки са положителни, тъй като се основават на историята и изрази вяра, че ще продължат да се развиват в още по-добра посока, тъй като страната ни желае да има положителни връзки с всяка една страна.
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, също се включи в обичайния поход до паметника на вр. Шипка. Тя съобщи, че този връх е най-мощният знак на желанието за независимост и готовността да умреш за нея. „ Помним и тачим историята си. Но Шипка не е единствено история. Тя е и настояще, и бъдеще, тъй като тя е обич към Отечеството “, сподели още Нинова.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов написа в обществената мрежа „ Фейбук “, че връх Шипка е монумент на българския дух, лъвска чест и родолюбие и добави, че героично починалите опълченци на Шипка са горделивост и образец за всички българи.
Кметът на Петрич Димитър Бръчков съобщи, че да си българин е горделивост, само че и огромна отговорност. По думите му пролятата кръв на Шипка поддържа нашето национално съзнание. Бръчков сподели още, че задача и отговорност на всеки българин е да съобщи на поколенията след нас непреходните завещания на героите, сражавали се за Отечеството, само че това не става с празна реторика.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР