Габрово. С 10 000 единици се е увеличил фондът на

...
Габрово. С 10 000 единици се е увеличил фондът на
Коментари Харесай

Габрово: С 10 000 единици се е увеличил фондът на Регионалния исторически музей през 2017 година

Габрово. С 10 000 единици се е нараснал фондът на Регионалния исторически музей в Габрово през 2017 година. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Велико Търново шефът на културната институция Красимира Чолакова. Тя акцентира, че сега фондът на Музея наброява 102 280 единици. Една част от новопостъпилите исторически полезностите са закупени от културната институция, само че по-голямата част от тях са получени от дарения. Такива са направени от известни габровски семейства. Една от тях е семейството Попминкови, които са постоянни донори на Музея. Чрез даренията се способства за изследването и популяризирането на габровската фамилия Попминкови. Личността на Лазар Николов Попминков (1882-1955 г.) е известна на габровската общност. В началото на 1912 година записва лична компания „ Търговско посредническо бюро Лазар Попминков “. През есента 1912 година той е мобилизиран и работи като санитар в Габровската етапна болница. Последователно Лазар Попминков става акционер във фабриката за ютени произведения „ Кирил “ – Варна, а по-късно е член на Управителния съвет. От 1916 година е назначен за шеф на милитаризираната фабрика. В интервала 1925 – 1933 година той е акционер и член на УС на Българското параходно сдружение. През своя житейски път Лазар Попминков е ръководител на Габровската комерсиална камара и дълготраен ръководител на д-во „ Юнак “ – Габрово, дълготраен общински консултант, подпредседател на Популярната банка, на читалище Априлов – Палаузов, член на УС на Българска народна банка. Брат му Георги Николов Попминков (1887-1954 г.) взе участие във войните Балканските и Първата международна война. След завръщането си в Габрово се занимава с търговия. Първоначално стартира с доставка и ликвидация на артикули и компании сдружения на брат си Лазар. През 1920 година стартира към този момент независима активност като купува първите коли с газгенераторни мотори.Освен това става акционер в сдружението на брат си Лазар. С него основават и магазин за ютени произведения. През 1937 година Георги Попминков уголемява сдружение „ Сокол “ и то прераства в АД „ Съединение “. Фамилията Попминкови е известна със своето меценатство.
Красимира Чолакова уточни също, че през 2017 година музеят е осъществил 35 изложения. Тя означи, че през миналата година Музеят е взел присъединяване и в Лятната академия, която е била проведена от Общината. С деца от 1 до 4 клас са осъществени общо 52 ателиета за работа с деца и възпитаници. Заедно с тях са основани девет спортни игри. Красимира Чолакова означи, че Музеят е бил сътрудник и в плана „ Интеграционни ограничения за повишение учебната подготвеност на децата от Община Габрово “. Във всички детски градини на територията на общината музейните експерти са провели образования по график, свързани с българската история. За възстановяване на качеството на работата специалисти от Музея са взели присъединяване в няколко обучителни събития във връзка с работата с деца. От Фондация „ Америка за България “ са организирали такива семинари във Варна и в Етнографски музей навън „ Етър “.
Красимира Чолакова добави, че по отношение на развиването и подобряването на физическо положение на културната инфраструктура на територията на общината и продължаването на процесите на модернизиране и възобновяване на физическата среда, през 2017 година Музеят е бил газифициран.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР