Габрово. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри XVI-ия Международен

...
Габрово. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри XVI-ия Международен
Коментари Харесай

Председателят на НС Цвета Караянчева откри XVI-ия Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографски музей на открито „Етър“

Габрово. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри XVI-ия Международен панаир на обичайните занаяти в Етнографски музей навън „ Етър “ – Габрово. Събитието се организира под неин патронаж, а измежду уредниците са Министерството на културата и Община Габрово. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .Цвета Караянчева означи, че музеят навън е леговище на българщината, на духа на старите майстори, на това, което ни отличава измежду другите нации и ни прави неповторими. Тя дефинира панаира на обичайните занаяти като пътешестване обратно във времето – картинно като шарките на губерите, като изяществото на гайтаните, като песента на грънчарското колело и аромата на топъл симид. " Калдъръмените улички, каменните чешми и газените фенери незабелязано ни придвижват в бита на българите от Възраждането ", уточни ръководителят на Народното събрание. По думите на Цвета Караянчева тук – в Балкана, щедростта на природата и гостоприемството на хората са вплетени в пъстра броеница, а история, обичаи, минало и съвремие са неделими.
Председателят на Народното събрание поздрави уредниците, че предизвикват младежите и подтикват развиването на техните умения и креативност, както и че влагат сила и въображение, с цел да трансфорат този етнографски музей под намерено небе в магнетично място.
В богатата стратегия на ХVІ-ия Международен панаир на обичайните занаяти са включени експозициите „ Нишки в историята “, отдадена на 55-ата годишнина от формалното разкриване на музей „ Етър “, както и „ Изкуството – мост сред културите “. В панаира вземат участие занаятчии от 13 страни, измежду които Германия, Русия, Естония, Иран и други На церемонията в " Етъра " участваха народните представители Николай Сираков и Кристина Сидорова, кметът на Габрово Таня Христова, регионалният шеф Невена Петкова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР