Габрово. Първото в страната Училище за коледари ще се проведе

...
Габрово. Първото в страната Училище за коледари ще се проведе
Коментари Харесай

Габрово: Първото в страната „Училище за коледари” ще се проведе в Етнографски музей на открито „Етър”

Габрово. Първото в страната „ Училище за коледари ” ще се организира в Етнографски музей навън „ Етър ” в Габрово, оповестиха от Музея . От 11.30 и от 13.30 часа посетителите ще могат да се потопят във възрожденската коледна атмосфера, наслаждавайки се на възстановката на обичая „ коледуване “.
Генади Симеонов е възпитаник от Професионална гимназия по туризъм „ Пенчо Семов ”. Решава, че желае да бъде коледар, въпреки да не знае кой знае какъв брой за коледуването. Научава нещата в „ Училище за коледари ”, проведено от ЕМО „ Етър ” за първи път тази година. „ Уча „ Организация на туризма и свободното време ”. В музея имам процедура и ми хареса концепцията да се включа в „ Училището за коледари ”. Научих, че това е бит, при който момчета, които са ергени, излизат на от вкъщи си, прекарват известно време дружно, с цел да се приготвят с ритуала. Минават по къщите на хората, с цел да може да благословят стопаните и домовете им ”, сподели той.
Николай Баканов също за първи път коледува. Записал се е в „ Училище за коледари ”, с цел да продължи традициите на старите българи. Той може да изпее коледарска ария, въпреки че към момента го прави с известна нерешителност. „ Хареса ми концепцията да има „ Училище за коледари ”. Искам да знам по какъв начин са го правили хората в предишното ”, сподели той.
Веселин Маринов също коледува за първи път. Неговият братовчед към този момент е бил коледар и това е провокирало интереса му. „ Искам да продължа традицията. Братовчед ми, който живее в Малко Търново, всяка година е коледар ”, уточни той.
Симеон Акмаджов води групата от най-младите коледари в учебното заведение. Малко на смешка приема обстоятелството, че откакто премине през този бит, едно момче в предишното има право да се дами. „ Днес репетираме с моите момчета за коледари. На 24 декември ще минем през занаятчийската чаршия в ЕМО „ Етър ”, с цел да благословим майсторите. Малко е мъчно още, изключително с наричанията, само че ще се научим и ще свикнем. За мен това е първо коледуване. Аз съм от хората, които обичат българските празници ”, сподели той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР