Габрово. Над 200 ученика се включиха в Деня на Васил

...
Габрово. Над 200 ученика се включиха в Деня на Васил
Коментари Харесай

Габрово: Над 200 ученика се включиха в Деня на Васил Априлов в Националния музей на образованието

Габрово. Над 200 ученика се включиха в Деня на Васил Априлов в Националния музей на образованието в Габрово през днешния ден. Това заяви за Радио „ Фокус “ – Велико Търново Бояна Пенчева, пиар на културната институция. Това бе първата самодейност, отдадена на 230 години от рождението на Васил Априлов. Тя провокира интерес както измежду непрекъснатата публика на музея – учениците, по този начин и измежду историци, представители на разнообразни институции, жители. Акцент в богатата стратегия от тематични беседи, кинопрожекции, фотодокументален роман за Габровското учебно заведение беше проведената от НМО и Художествена изложба „ Христо Цокев ” галерия „ Ние живеем за нашите потомци ”.
В нея за първи път са показани движими културни полезности от музейния фонд – книги, движимости и документи, свързани с живота и делото на благодетеля на новобългарското обучение.
Централно място в експозицията заемат Заветът на Васил Априлов и Протокол от 1929 година, който показва цялостен доклад на последния душеприказчик Иван Д. Рашеев за положението на фонда, основан въз основа на Априловото наследство.
Част от изложбата е отдадена на основаното през 1835 година в Габрово първо новобългарско учебно заведение. Показани са Кондиката на Габровското учебно заведение – първата книга за дарения, подписана от Васил Априлов и Николай Палаузов; истинската учебна камбанка (1835 г.), печатът на Габровското учебно заведение (1832 г.), дубликат на учебния устав от 1837 година (направен от Райчо Каролев през 1896 г.).
Сред истинските документи и материали в изложбата е първичният проект на Габровската гимназия от XIX век. Направен от одески проектант по инструкции на Николай Палаузов, проектът на постройката е донесен от Васил Рашеев напролет на 1851 година, когато тържествено се поставя главният камък на гимназията.
Изложбата ще бъде отворена за гости до края на месец февруари.
Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР